De kleine Robbe – Le petit Spirou (2017)

Recensie De kleine Robbe CinemagazineRegie: Nicolas Bary | 83 minuten | komedie, familie | Acteurs: Sacha Pinault, Lila Poulet, Mahé Laridan, Timothée Moffen, Gwendal Malguid-Salvatore, Pierre Richard, Natacha Régnier, François Damiens, Gwendolyn Gourvenec, Philippe Katerine, Armelle, Aaron Denis, Pierre Gommé, Mahogany-Elfie Elis

Robbedoes en Kwabbernoot; bij onze zuiderburen zijn ze immens populair. De Franse tekenaar Robert Velter creëerde het figuurtje Robbedoes (‘Spirou in het Frans) al in 1938, om zijn gelijknamige stripweekblad een gezicht te geven; collega Jijé introduceerde zo’n vijf jaar later Kwabbernoot. Zowel Robbedoes als zijn sidekick zijn reporters die allerlei avonturen beleven. De strip werd pas echt populair toen André Franquin (bekend van ‘Guust’) eind jaren veertig de regie overnam. Dankzij hem maken ook de Marsupilami, de Graaf van Rommelgem, IJzerlijm, Wiebeling en Zwendel deel uit van het Robbedoes-universum. Nadat Franquin in 1968 aangaf zich meer bezig te willen houden met zijn eigen creatie Guust Flater, namen diverse tekenaars het over, met wisselend succes. Pas toen auteurs Tome en Janry (pseudoniemen voor Phillipe Vandevelde en Jean-Richard Geurts) het roer in 1987 overnamen, werd nieuw leven in de reeks geblazen. Dat kwam voornamelijk doordat zij zich richtten op de jonge jaren van Robbedoes; met de reeks ‘De kleine Robbe’ maakten ze Robbedoes weer eigentijds. Uiteindelijk werd ‘De kleine Robbe’ een groter (commercieel) succes dan de oorspronkelijke ‘Robbedoes en Kwabbernoot’-reeks. De kleine Robbe is de jonge, ondeugende versie van Robbedoes, een tienjarig jongetje met een rijke fantasie, dat met zijn vriendjes Vermieljoen, Ponchbol en Cassius en zijn vriendinnetje Suzanne de spannendste avonturen beleeft.

Nadat in 2012 een Waals/Franse tekenfilmserie over De kleine Robbe verscheen (filmpjes van zo’n zeven minuten waar vrij brave, korte grapjes voorbijkomen), presenteert regisseur Nicolas Bary in 2017 een live-action speelfilm, ‘De kleine Robbe’ (‘Le petit Spirou’). De hoofdrol wordt gespeeld door de jonge Sacha Pinault. Robbe komt uit een familie van piccolo’s (dit is in feite de enige overeenkomst tussen Robbe en Robbedoes). Al zijn voorouders werkten als liftbedienden, dus zo zal hij dat later ook gaan doen, menen zijn moeder (Natacha Régnier) en zijn opa (Pierre Richard). Robbe twijfelt, zeker wanneer de dag dat hij zijn vertrouwde school en zijn vrienden moet gaan achterlaten om naar de School voor Piccolo’s te gaan, rap nadert. Hij droomt ervan om op avontuur te gaan, het liefst samen met zijn vriendinnetje Suzanne (Lila Poulet-Berenfeld). En dus bedenkt hij samen met Vermieljoen (Mahé Laridan), Ponchbol (Gwendal Malguid-Salvatore) en Cassius (Timothée Moffen) een plan om dat avontuur mogelijk te maken. Tegen de wil van zijn familie ingaan blijkt moeilijker dan gedacht, want moeder en opa laten het idee van Robbe als piccolo niet zomaar los. Robbe krijgt zelfs een piccolokostuum aangemeten. En hoewel de pestkoppen van school hem uitlachen om zijn ‘apenpakkie’, ziet Robbe zijn rode pak zelf als een superheldenkostuum.

‘De kleine Robbe’ is een stuk gewaagder dan ‘Robbedoes en Kwabbernoot’; religieuze en seksuele thema’s worden niet geschuwd. Veel van de bekende figuren uit de stripreeks zien we terug in de film: opa die ondanks zijn hoge leeftijd graag naar vrouwelijk schoon kijkt en wiens kostbaarste bezit een stapel ‘vieze boekjes’ is; de mooie, vrijpostige wiskundelerares Juffrouw Cijfer (Gwendolyn Gourvenec), die door zowel de prepubers uit Robbes klas als door de morsige gymnastiekleraar meneer Peuk (François Damiens) begeerd wordt; pastoor Angelusse (Philippe Katerine) die tussen de koorliederen door liever naar wat steviger werk luistert (hij citeert naar hartenlust muzikanten van bands als Iron Maiden en AC/DC) en over wie het sterke gerucht gaat dat het sneue jongetje Jan-Jozef Zondervader (Aaron Denis) zijn zoon weleens zou kunnen zijn. Deze volwassen personages zijn larger than life en de grappen waarin zij centraal staan zijn op het kluchtige af en behoorlijk ordinair. Zeker in de nagesynchroniseerde (Vlaams-Nederlandse) versie heeft dat een hoge irritatiefactor. Veel leuker is het om naar de jonge acteurs te kijken; naar hoe de inventieve Robbe en zijn vrienden aan de slag gaan om een fantasievoertuig in elkaar te flansen, hoe ze met zijn viertjes Suzanne verrassen met hun geheel eigen kijk op een wereldreis. Dat zijn absoluut de hoogtepunten in deze film. De jonge acteurs, met name Sacha Pinault, komen prettig voor de dag en zijn veel realistischer en sympathieker dan hun karikaturale volwassen tegenspelers.

Het hoort in de reeks rond ‘De kleine Robbe’; ordinaire humor en uitvergrote personages. Wat dat betreft doet deze filmversie de stripreeks eer aan. Maar als we heel eerlijk zijn, dan zou de film veel beter werken als al die karikaturen overboord waren gegooid en we een coming-of-agefilm zouden hebben kunnen zien over een innemend jongetje dat tegen de wil van zijn familie ingaat en op zoek is naar wie hij is en wat hij wil doen als hij later groot is. Want dat thema staat absoluut als een huis en is universeel. Maar de vorm waarin het hier gegoten is, als een soort klucht, kan een grote groep kijkers tegen de borst stuiten.

Patricia Smagge

Waardering: 2

DVD-release: 6 juli 2018