De kleine vampier – The Little Vampire 3D (2017)

Recensie De kleine vampier CinemagazineRegie: Richard Claus, Karsten Kiilerich | 83 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Buddy Vedder, Britt Scholte | Originele stemmencast: Rasmus Hardiker, Amy Saville, Jim Carter, Joseph Kloska, Phoebe Givron-Taylor, Tim Pigott-Smith, Alice Krige, Julia Rhodes, Kevin Otto, Diane Wilson, Graham Clarke, Miriam Margolyes, Matthew Marsh, Matthew Dylan Roberts

Vampieren: Je moet ervan houden. Dat is zeker het geval voor Anton, want hij is gefascineerd door vampieren. Terwijl hij op vakantie is met zijn ouders, raken ze van de weg en belanden ze in vampierengebied. Tegelijkertijd worden de vampieren opgejaagd door een even gemene als beruchte vampierenjager. Door puur toeval komen Anton en Rudolph, een jonge licht puberende vampier, met elkaar in contact en worden ze langzaam maar zeker vrienden. Dit is de premisse voor ‘De kleine vampier’.

De film is een Duits-Deens-Nederlandse coproductie en plaatst zichzelf in de markt als de eerste 3D-animatiefilm die volledig in Nederland is gemaakt. De boekenreeks waarop deze film gebaseerd is, is met 13 miljoen verkochte exemplaren razend populair. Of de film bijdraagt aan de populariteit is maar de vraag. ‘De kleine vampier’ voelt na het kijken vooral als een tussendoortje.

Er is met de film niet zo heel veel mis, maar het is ook geen overtuigende productie. Het verhaal zit redelijk standaard in elkaar en is daardoor wellicht ook best voorspelbaar. Vanzelfsprekend worden de twee jongetjes vrienden en vanzelfsprekend gaat door voor hen en hun omgeving niet zonder slag of stoot. En voorspelbaarheid hoeft ook helemaal niet erg te zijn, zolang er maar elementen zijn die zich onderscheiden van de rest van de kabbelende middelmaat. Dat kan bijvoorbeeld door middel van goede grappen of een speciale manier van animeren.

Om te beginnen met de grappen in ‘De kleine vampier’; daar zit niets origineels in. Vooral wat slapstickgrappen en daar houdt het wel mee op.

Ook de animatie is niet bijzonder. Waarbij de bekendste films in dit genre (de Hotel Transylvania-reeks) de animatiestijl bijdraagt aan een unieke beleving is hier de stijl vooral voldoende. Een enkele scène, zoals een van de achtervolgingsscènes, ziet er strak uit, maar het is vooral middelmaat dat overheerst. En zo geldt dat bijna voor alles.

‘De kleine vampier’ heeft met de grote bekendheid onder jonge lezers en een regisseur die al meerdere animatieseries achter zijn naam heeft (Karsten Kiilerich) alle mogelijkheden om een succes te worden. Alleen dat wordt het niet. Het is een film die tijdens het kijken heus niet zal vervelen, maar daarna niet lang zal blijven hangen.

Ton te Slaa

Waardering: 3

Bioscooprelease: 4 oktober 2017
DVD- en blu-ray-release (versie in 2D en 3D): 31 januari 2017