De leerling (2015)

Regie: Rutger Veenstra | 50 minuten | drama | Acteurs: Thijs Boermans, Halina Reijn

Halina Reijn wist al op zesjarige leeftijd dat ze actrice wilde worden. Als tiener sloot ze zich aan bij een theateropleiding voor jongeren en na de middelbare school kan ze niet wachten om aan de slag te gaan aan de Toneelacademie in Maastricht. Onder de vleugels van eerst de Theatercompagnie en later de Toneelgroep Amsterdam maakt ze furore in de Nederlandse theaters en in de vaderlandse filmwereld. Voor haar rol in het toneelstuk ‘Nora’ verdient ze in 2013 de prestigieuze Theo d’Or (na negen jaar eerder al eens genomineerd te zijn geweest). Een Gouden Kalf won ze ook; in 2007 voor haar rol in ‘De Prins en het meisje’.

Ondanks die lange en indrukwekkende staat van dienst stelde Reijn zich beschikbaar voor de hoofdrol in de film ‘De leerling’ (2015), onderdeel van het programma ‘One Night Stand’ dat jonge filmmakers de kans biedt hun talent aan de buitenwacht te tonen. ‘De leerling’ is een project van de Friese filmmaker Rutger Veenstra, die zowel de regie voerde als het scenario schreef. Reijn speelt Lana, een lerares Nederlands van rond de veertig wiens vredige leventje met echtgenoot Ward en dochter Raja bruusk wordt verstoord door de komst van een nieuwe leerling op de middelbare school waar ze werkt. Deze zeventienjarige Benny (Thijs Boermans, zoon van het voormalige regisseursechtpaar Theu Boermans en Paula van der Oest), is koelbloedig en mysterieus. Met zijn intimiderende gedrag heeft hij een verlammende werking op Lana’s functioneren. Ze is door hem gefascineerd en voelt zich zelfs tot hem aangetrokken, maar weet dat dit niet kan en probeert angstvallig van Benny’s indringende aantrekkingskracht te ontkomen. Maar wanneer ze hem duidelijk maakt dat hij zich koest moet houden, begint een terreur aan getreiter dat ook haar gezin niet onberoerd laat. In haar pure wanhoop en angst neemt Lana een rigoureus besluit…

‘De leerling’ heeft een knappe opbouw, maar windt er al vanaf het begin geen doekjes om dat de ongrijpbare Benny een magische aantrekkingskracht heeft op Lana. Het thema van de tiende serie One Night Stand-films is ‘Heimelijke liefde’, en die bloeit al in het tweede kwart van de film hevig op. Maar de opwinding maakt snel plaats voor angst. Zodra bij Lana haar verstand het heft weer in handen neemt, dringt Benny zich op indringende en confronterende wijze aan haar op. Het krachtigst komt dit tot uiting in de scène in een museum, waar Lana haar toevluchtsoord gevonden denkt te hebben. Benny duikt echter ook hier op en achtervolgt haar continu. Er lijkt geen ontsnappen aan. Als kijker deel je dit beklemmende gevoel met de hoofdrolspeelster. Halina Reijn draait haar hand niet om voor dit soort rollen. Thijs Boermans is vooral een dwingend aanwezige verschijning, die constant op de loer ligt om Lana op te jagen. Je weet dat dit soort films tot een climax zal leiden, maar het slotakkoord dat we hier voorgeschoteld krijgen, kwam toch nog onverwacht en dreunt tijdens de aftiteling nog even na. Heftig filmpje van Rutger Veenstra!

Patricia Smagge

Waardering: 4