De Lego Film – The Lego Movie (2014)

Regie: Phil Lord, Christopher Miller | 101 minuten | animatie, actie, komedie, familie | Nederlandse stemmencast: Kees Tol, Georgina Verbaan, Gerard Ekdom, Levi van Kempen | Originele stemmencast: Will Arnett, Elizabeth Banks, Craig Berry, Alison Brie, David Burrows, Anthony Daniels, Charlie Day, Amanda Farinos, Keith Ferguson, Will Ferrell, Will Forte, Dave Franco, Morgan Freeman, Todd Hansen, Jonah Hill, Jake Johnson, Keegan-Michael Key, Kelly Lafferty, Chris McKay, Christopher Miller, Graham Miller, Liam Neeson, Doug Nicholas, Shaquille O’Neal, Nick Offerman, Chris Paluszek, Chris Pratt, Chris Romano, Jadon Sand, Cobie Smulders, Melissa Sturm, Jorma Taccone, Channing Tatum, Billy Dee Williams, Leiki Veskimets

Het Deense LEGO is al sinds 1932 een toonaangevend speelgoedmerk voor jong en oud. De gekleurde bouwsteentjes lijken sinds die tijd weinig aan zeggingskracht te hebben ingeboet. Toch volgde er aan het begin van de 21ste eeuw een kleine dip als gevolg van de concurrentie met nieuwe vormen van ontspanning. In plaats van zich tegen de nieuwe ontwikkelingen te verzetten, ging LEGO erin mee. Met behulp van enkele strategische franchiseovernames, van ‘Star Wars’ tot aan de volledige inboedel van DC Comics, bracht de fabrikant achter het speelgoed een reeks succesvolle videogames uit. De speelwereld van onbegrensde mogelijkheden in de oorspronkelijke manier van spelen met de blokjes bleef in grote mate intact. Ook in de videogame was er een zekere creatieve vrijheid die de speler in staat stelde om op ontdekkingstocht uit te gaan. Toch liep er een lineaire rode draad doorheen die gevolgd moest worden om de games te vervolmaken. In film is de creatieve vrijheid voor de toeschouwer minder. Het is als toeschouwer onmogelijk om een film rechtstreeks te beïnvloeden. De actieve bemiddeling gaat op een meer indirecte, interpretatieve manier te werk. Toch heeft LEGO het aangedurfd om een film te maken over het constructieve speelgoed.

‘The LEGO Movie’ (‘De Lego Film’) vertelt het verhaal van Emmet, een doorsnee regels nalevende constructiewerker, die door een ongelukkig toeval uitverkorene wordt om de totalitaire wereld te behoeden van de ondergang. De boosaardige tiran President Business wil namelijk de chaos in de wereld uitbannen door met een geheim wapen alle bewoners vast te lijmen. Met behulp van zogenaamde meesterbouwers is het aan de klunzige Emmet om een eind te maken aan de kwade bedoelingen van de despotische antagonist.

De verschillende plaatsen van handeling in ‘The LEGO Movie’ zien er geweldig uit. De gehele wereld bestaat uit een aanzienlijk arsenaal aan LEGO-blokjes, tot het water en de wolken aan toe. Uiteindelijk zijn er voor de organische decors een kleine vijftien miljoen stukjes gebruikt. Het geeft het gevoel effectief deel uit te maken van het verhaal. De LEGO-karakters bewegen zich door middel van een door de computer georchestreerde stop motion ook echt zoals dat van ze verwacht mag worden. Het zorgt voor een fotorealistisch uiterlijk waarin de authentieke bewegingen er echt uitspringen.

Er ontstaat dus een vrijheid om op een fantasierijke en inventieve manier alle locaties te construeren. Zowel op narratief als esthetisch gebied kunnen conventies daardoor doorbroken worden. Genres worden overschreven, grenzen vervaagd en het predeterminisme overboord gegooid. Het voor LEGO toepasselijke thema van vrijheid wordt zodoende tot onderwerp gemaakt van de film. ‘The LEGO Movie’ speelt één groot spel van make-belief met zijn eigen gedachtegoed. Het is een achtergrond waarbij iedereen in staat is om creatief te kunnen bouwen – en vakkundig te slopen -, zolang de speler er maar in gelooft.

De totale vrijheid zorgt daarbij voor veel onverwachte momenten, die als een zeer humorvolle voedingsbron dienen. De vele intertekstuele verwijzingen en het gevoel voor zelfspot dragen verder bij aan de onvermijdelijke lachsalvo’s. Iconen als Batman, Gandalf en Han Solo zorgen bijvoorbeeld allemaal voor een vrolijke twist. Bovendien drijft het de spot met zichzelf door onder andere veelvuldig te grappen over de instructieboekjes die bij LEGO horen zoals de kleur geel hoort bij de klassieke LEGO-figuurtjes. Het wordt vaker gepretendeerd, maar het zelfbewuste ‘The LEGO Movie’ is daadwerkelijk een grappige film.

De moraliserende boodschap wordt in ‘The LEGO Movie’ wel heel nadrukkelijk gebracht. Het is bovendien de vraag wat de toegevoegde waarde is van het 3D-effect. En de overdaad aan het logo van LEGO herinnert eraan dat de film kan gezien worden als één grote reclamestunt voor het eigen merk. Maar het onderhoudende verhaal, de creativiteit en de humor zorgen ervoor dat het minpuntjes om snel te vergeten zijn.

Wouter Los

Waardering: 4

Bioscooprelease: 12 februari 2014
DVD- en blu-ray-release: 16 juni 2014