De Libi (2019)

Recensie De Libi CinemagazineRegie: Shady El-Hamus | 102 minuten | komedie, drama | Acteurs: Bilal Wahib, Daniel Kolf, Oussama Ahammoud, Vera Bulder, Gijs Blom, Pieter Bouwman, Manousha Zeegelaar Breeveld, Steef Cuijpers, Isabella Depeweg, Diana Dee Doeves, Maisam El Idrissi, Sabri Saad El-Hamus, Kendrick Etmon, Julliard Frans, Martijn Hillenius, Thomas Höppener, Nadja Hüpscher, Michiel Kerbosch, Lykele Muus, Chris Peters, Richelle Plantinga, Guido Pollemans, Camilla Siegertsz, Stefanie van Leersum, Cherif Zaouali

‘De Libi’ draait om drie vrienden. Bilal, Gregg en Kevin zitten op een VMBO-school in Amsterdam. Het eindexamen nadert, maar de jongens hebben wel iets anders aan hun mooie koppies. Bilal droomt van een carrière als hiphopper. Gregg wordt vast zijn manager (dat Greggs moeder de jongen continu aan zijn hoofd zeurt om die havo-aanmelding nu eens in orde te maken, vergeet hij gemakshalve dan maar). Kevin is verliefd op Samira, een meisje in hun klas. Maar die ziet hem niet staan. Wanneer Bilal en Gregg na een akkefietje met de tekenlerares uit de les mogen, ziet het tweetal de kans schoon voor een dagje spijbelen, à la ‘Ferris Bueller’s Day Off’.

Niet lang daarna krijgt de dag een onverwacht doel. Op uitnodiging van de leuke studente Jessie, op wie Bilal tevergeefs indruk probeert te maken – omdat ze qua levenservaring jaren verder is en direct door zijn stoere praat heen prikt – moeten de jongens zich toegang zien te verschaffen tot de Jimmy Woo. Natuurlijk is de kans dat ze daar naar binnen mogen vrijwel nihil, want je moet er op een gastenlijst staan. Maar Kevins halfbroer kent misschien iemand die daarvoor kan zorgen, dus Kevin wordt met een slimme list door de jongens ook uit de les gehaald.

Wat volgt is een avontuurlijke zoektocht door Amsterdam, waarbij één van de jongens ten onrechte aangezien wordt voor een drugsdealer en opgepakt wordt door de politie. Er worden prostituées bezocht, drugsfeestjes gecrasht, er wordt ruzie gemaakt en dromen uitgesproken. Zal Bilal zijn Jessie weer terugzien? De vraag stellen is ‘m beantwoorden.

‘De Libi’ is een vlotte, energieke en bovendien grappige feelgoodfilm met levensechte personages. Dat de acteurs niet heel diep hebben hoeven graven om deze rollen neer te zetten is niet erg, maar betaalt zich hier juist uit. De charme spat er van af en de chemie tussen de jongens is sprankelend. Geen film voor cynici, maar voor mensen – in álle leeftijdsgroepen en lagen van de bevolking – die levenslust in anderen kunnen waarderen en die zich herkennen in dat gevoel van het hebben van oneindige mogelijkheden als je jong bent.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 13 juni 2019
VOD-release: 17 oktober 2019
DVD-release: 17 oktober 2019