De man uit Rome (2023)

Recensie De man uit Rome CinemagazineRegie: Jaap van Heusden | 107 minuten | drama | Acteurs: Michele Riondino, Raymond Thiry, Axel Daeseleire, Emma Bading, Marie-Louise Stheins, Steef Cuijpers, Galyna Kyyashko, Kylian de Pagter, Aus Greidanus, Daniela Holtz, Daphne Agten, Allard Geerlings, Jurriaan Bruinier, Janneke Remmers, Marion Lennartz, Michele Nani, Andrea Vass, Bart Slegers

Jaap van Heusden (‘In Blue’) waagt zich met het drama ‘De man uit Rome’ aan het geloof, een persoonlijk onderwerp. In interviews geeft Van Heusden aan calvinistisch te zijn opgevoed en nog iedere zondag naar de kerk te gaan; schrijfpartner Rogier de Blok is volgens de regisseur ‘agnost’, iemand die het bestaan van een hogere macht ontkent noch erkent.

De makers wagen zich aan het rijke Roomse leven van Zuid-Limburg. Het rooms-katholicisme is uitermate geschikt voor verbeelding. De film verhaalt van de Italiaanse priester Filippo (een prima Riondino), die in opdracht van het Vaticaan naar een Limburgs grensdorp reist om een huilend Mariabeeld te onderzoeken.

‘Vastbesloten het beeld te ontmaskeren, stuit hij op de grimmige dorpsgemeenschap, die diep getraumatiseerd blijkt en zich vastklampt aan hun wonder’, zo leest het. De ernst van de onderneming wordt niet meteen begrepen door deze kijker; het gebrekkige Engels van de Nederlandse gastheren en -dames (’this is not funny, hoor’) helpt niet.

Fenomenen als huilende Mariabeelden zijn in ieder geval fascinerend, als wonder dan wel symbool van troost. De film ontwikkelt zich als dialoog van een sceptische Italiaanse onderzoekspriester en een besloten, Zuid-Nederlandse gemeenschap die gebruiken als processies en vasten als iets positiefs ziet in ‘ongelovige tijden’.

Filippo heeft een soort opdracht de kerk te moderniseren. Het Vaticaan is toch conservatief en Nederland een modern, seculier land, wat is precies de noodzaak van de operatie? Het tegengaan van individuele geloofsbeleving zoals bedreven door de getraumatiseerde Térèse (Bading)?

‘De man uit Rome’ slaagt niet helemaal in de opzet (‘whodunit’), maar schept een sfeervol beeld van Zuid-Limburg als in zichzelf gekeerd krimpgebied, dat een trauma rond een schietpartij op een school op eigen wijze verwerkt. Visueel aansprekend, goed gemonteerd en voorzien van een degelijke cast (naast Riondino en Bading o.a. Thiry en Stheins).

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 6 april 2023
VOD-release: 13 juli 2023
DVD-release: 13 juli 2023
Blu-ray-release: 25 oktober 2023