De nog grotere slijmfilm (2021)

Recensie De nog grotere slijmfilm CinemagazineRegie: Martijn Smits | 81 minuten | familie, avontuur | Acteurs: Bibi, Vincent Visser, Matheu Hinzen, Rómeycia Valentijn, Edson da Graça, Sarah Nauta, Marit Brugman, Tina de Bruin, Ferdi Stofmeel, Denise Aznam

Bibi, de slijmkoningin, is terug in de zelfbewust gekozen titel ‘De nog grotere slijmfilm’, maar daar houdt de zelfbewustheid helaas mee op. Deze kinderfilm neemt zichzelf best wel serieus, met een akelig oppervlakkige bad guy en een aantal storende onlogische handelingen, maar gekopieerd uit de eerste Slijmfilm: veel kleur, vrolijkheid en slijm…

Het gaat helemaal top met Indy van Leeuwen (Bibi). Slijm is nog steeds haar passie en ze is niet de enige. Het aantal abonnees op haar YouTube-kanaal, dat ze samen met bestie Olivia onderhoudt, is de 1 miljoen gepasseerd, binnenkort krijgt ze de Slijm Talent Award in de jaarlijkse Slijm Talent Award Show en haar vader is thuis gaan werken om meer tijd met zijn kinderen door te brengen. Indy’s broer Daan werkt inmiddels samen met Vesper in haar succesvolle Vesper Speelgoed-fabriek. De enige druk die Indy voelt is dat ze wel met iets nieuws wil komen om te presenteren tijdens het slijmgala. En wat Indy niet weet is dat er iemand aast op haar prijs.

Deze Benji (Matheu Hinzen) probeert uit alle macht zelf een fantastisch nieuw slijmrecept te maken, maar ondanks dat hij geen gebrek aan middelen en doorzettingsvermogen heeft, lukt hem dit niet. Zijn stiefmoeder wil hem graag helpen, maar wil vooral dat hij haar lief heeft. Bij een Meet & Greet met Indy slaan de stoppen bij Benji door. Zijn blunder (iets met slijm en een natte broek) gaat viraal, met als gevolg dat hij Indy haat en niets liever wil dan alles wat haar gelukkig maakt, afpakken.

Bijna alles in ‘De nog grotere slijmfilm’ draait om Benji’s missie om Indy van haar troon te stoten en natuurlijk lijkt dat lange tijd te gaan lukken. Indy’s populariteit daalt, maar de wijze waarop dit gebeurt is lachwekkend ongeloofwaardig, evenals andere gebeurtenissen in de film. Zelfs de jonge doelgroep voelt (hopelijk) aan dat je iemand niet kan beschuldigen van diefstal op basis van “belastend beeldmateriaal” dat niet belastend is, dat een volwassen relatie niet ‘uit’ gaat door namens een appje zonder verklaring van het hoe en waarom en dat het geen bewijs is dat je ergens de bedenker van bent als je iets uit je hoofd kunt.

De kinderen acteren nog het best; middelpunt Indy trekt nog steeds moeiteloos alle aandacht naar zich toe, al kijkt ze – begrijpelijk gezien de insteek van het verhaal – minder vrolijk en onbevangen in de camera dan in de eerste film. Er had best wel iets meer échte humor in gekund (een grap als die met de loopband kan best achterwege blijven). Beste vriendin Olivia (Rómeycia Valentijn) krijgt amper iets anders te doen dan teleurgesteld kijken omdat Indy geen tijd voor haar heeft, maar blijft haar vriendin wel steunen door dik en dun. De stiefmoeder is dit keer eens niet de slechterik. De plotselinge vakantie van Vesper is nogal over de top, maar een onontkomelijk punt in het scenario, want hierdoor kan de totaal niet voor de job van vervangend bedrijfsleider geschikte Brechtje (Tina de Bruin) het faillissement van Vesper Speelgoed wel heel dichtbij laten komen. Een hele hoop mitsen en maren dus, in ‘De nog grotere slijmfilm’, maar de doelgroep zal zich ongetwijfeld vermaken bij dit amper anderhalf uur durende kleuren- en glitterfestijn. En en passant leren ze nog iets over octopussen én hopelijk dringt de ‘pesten is slecht’-boodschap door.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 7 juli 2021
VOD-release: 27 oktober 2021 (Pathé Thuis)
DVD-release: 27 oktober 2021