De overgave (2014)

Regie: Paul Ruven | 93 minuten | drama, romantiek, thriller | Acteurs: Rick Engelkes, Sheena Tchai, Dave Mantel, Carly Wijs, Ellen ten Damme, Melody Klaver, Dave Roelvink, Kees Boot, Richard Kemper, Ewout Rischen, Victoria Koblenko

Er is iets bijzonders aan de hand met ‘De overgave’. Deze film van Paul Ruven werd door bioscoopketen Pathé geweigerd, wegens “te slecht”. Ook de filmhuizen wilden hun vingers niet aan deze rolprent branden. Een Nederlandse film die niet gedraaid wordt, omdat de kwaliteit te erbarmelijk zou zijn… Dat uitgerekend Pathé – een multiplex dat producties als ‘A Haunted House 2’ en ‘Scary Movie 5’ vertoont – een film afkeurt, maakt nieuwsgierig! Deze nu al beruchte cultfilm is nu in alle anonimiteit op dvd uitgebracht in de hoop dat een onoplettende en onwetende filmliefhebber dit kleinood oppikt. Op de achterflap en cover wordt – uiteraard – niet gerept over de bedenkelijke reputatie van de film. Maar hoe erg is ‘De overgave’ nu eigenlijk?

In ‘De overgave’ draait het om Eva (debutante Sheena Tchai). Deze barvrouw wordt nauwlettend in de gaten gehouden door acteur Tim (Rick Engelkes). Hij vraagt de jonge vrouw om met hem in een film te spelen. Er is nog geen script, alleen het boek ‘De overgave van Floor’ dat als inspiratie moet dienen. Al lezend bedenkt Eva of ze interesse heeft in de rol en hoe ze die als toekomstig actrice zou willen vervullen. Dat is het begin van hun onstuimige relatie en een zoektocht naar het succes van schandaaltrilogie ‘Fifty Shades’. Want wat trekt al die vrouwen toch zo aan aan die boekenreeks?

Regisseur Paul Ruven heeft zich laten baseren op de romanreeks ‘De overgave van Floor’ van Renee van Amstel (pseudoniem van auteur René Brouwer). Deze boekenreeks is snel uit de grond gestampt om een graantje van de ‘Fifty Shades’ hype mee te pikken. Ruven probeert er een draai aan te geven door zijn zelf bedachte personages uit Brouwers boek te laten lezen. Aardig bedacht, maar het heeft geen prikkelende cinema opgeleverd, terwijl je dat wel mag verwachten van een ‘erotische speelfilm’. Zo is deze productie namelijk aangeprezen. Het punt is dat ‘De overgave’ een ongelooflijk tamme, slecht geregisseerde en gemonteerde film is die geen moment spannend of opwindend is. Je vindt meer erotiek in reclames waarin de ex van een voetballer bh’s aanprijst.

De erotisch bedoelde scènes zijn oubollig en erg houterig in beeld gebracht. In zwart-wit zelfs. Wat zwoel gekreun en een antieke soundtrack moeten de kijker in de stemming brengen, maar de casting gooit roet in het eten. Er is geen chemie tussen Engelkes en Tchai. De uitgebluste uitstraling van Engelkes is stuitend. Hij heeft er duidelijk geen zin in. Begrijpelijk, want de tenenkrommende dialogen zijn te slap voor woorden. Het is zo gemaakt en kitsch. Niemand praat zo. Geen enkele acteur komt er goed vanaf, al probeert Dave Mantel er nog wat van te maken. Hij zet geen onaardige ‘bad guy’ neer, maar krijgt te weinig te doen. Debutante Tchai komt er nog het meest bekaaid vanaf. Zij moet de kar trekken, maar haar gebrek aan ervaring en tergende teksten nekken haar. Benieuwd of haar na deze film nog een acteercarrière gegund wordt. Hopelijk wel, want ze is prettig om naar te kijken en verdient zeker een tweede kans.

Tchai moet bijna in haar uppie voor het erotische element zorgen, want de mannelijke cast houdt zijn kleren voornamelijk aan. Op Mantel en – godbetert – Dave Roelvink (in een bijrol) na. Tchai is veelvuldig schaars en ongekleed in beeld. Meestal gaat het om zinloos naakt en mag ze in of uit bad of bed stappen. Voor de (mannelijke) kijker is dat absoluut geen straf, want de actrice mag er zeker zijn. De debutante is een mooie vrouw met rondingen en een normaal postuur. Hollywood zou haar waarschijnlijk nooit in dit soort films casten wegens te ‘dik’. Volkomen ridicuul! Hopelijk ziet Tinseltown in dat graatmager niet garant staat voor sexy. Integendeel! Afijn. ‘De overgave’ is bedoeld als het Nederlandse antwoord op ‘Fifty Shades’. Als die verfilming van het gelijknamige boek over een sm-relatie net zo ‘sexy’ belooft te worden, dan kun je beter thuisblijven. Een blinddoek en wat kaarsvet zijn in deze productie van Ruven zowat het summum van erotiek. Anno 2014 kun je hier niet meer mee aankomen.

‘De overgave’ is een slecht gemaakte film. Vooral de warrige montage – die van de hak op de tak springt – is daar debet aan. Ook zijn de slappe dialogen en quasi hippe trucjes (Victoria Koblenko duikt in een bijrol op en is even later op een tv-scherm als zichzelf te zien als presentatrice van BNN’s ‘Spuiten & Slikken’ en er wordt veel gehint naar het succes van ‘Fifty Shades’) vermoeiend. Ergerlijk is ook dat de makers van deze film kritiek durven te hebben op “het slecht geschreven” boek ‘Fifty Shades’ maar zelf met de een na de andere infantiele one liner op de proppen komen. Toch is de kritiek op deze productie enigszins misplaatst. Dit is een slechte film, maar niet zo slecht als ‘Ushi Must Marry’ uit 2013. Van dezelfde regisseur. Die cinematografische beledigingen van de mensheid werd dan weer wel door Pathé gedraaid. Daarnaast programmeert de bioscoopketen ook producties als ‘Smoorverliefd’ en ‘A Haunted House 2’. Qua kwaliteit ontlopen ze ‘De overgave’ niet…

Frank v.d. Ven

Waardering: 1

Bioscooprelease: 21 augustus 2014
DVD-release: 12 mei 2015 (was vanaf dinsdag 16 december 2014 uitsluitend bij Blokker verkrijgbaar).