De Pinguïns van Madagascar: Koning Julien Dag! – The Penguins of Madagascar: Happy King Julian Day! (2010)

Regie: Nicholas Filippi, Bret Haaland | 90 minuten | animatie | Acteurs: Tom McGrath, John Di Maggio, James Patrick Stuart, Danny Jacobs, Kevin Michael Richardson, Andy Richter, Nicole Sullivan, Conrad Vernon, Mary Scheer

Sinds hun ‘debuut’ in ‘Madagascar’ (2005) zijn de vier pinguïns Skipper, Kowalski, Rico en Private (‘Junior’ in de Nederlandse vertaling) hun eigen film- en televisiecarrière begonnen. Niet alleen verschenen ze in hun eigen korte film, ‘The Madagascar Penguins in a Christmas Caper’ (2005), een paar jaar later kregen ze ook hun eigen televisieserie op kinderzender Nickelodeon, getiteld ‘The Penguins of Madagascar’. Natuurlijk, de vier figuurtjes zijn bijzonder aaibaar. De serie is dan ook een enorm succes. Maar nu een tweede dvd is verschenen vol korte filmpjes, rijst de vraag of deze spin-off van ‘Madagascar’ niet te veel is uitgemolken. Zo leuk als het in het begin allemaal was, is het al lang niet meer. Niet in de laatste plaats omdat lemurenkoning King Julian heel brutaal de hoofdrol voor zichzelf heeft opgeëist. De ondertitel van deze tweede dvd is niet voor niets ‘Koning Julien Dag!’ (‘Happy King Julian Day!’).

Het is in de negen filmpjes – elk zo’n tien minuten lang – namelijk King Julian voor en na. In ‘Madagascar’ stal hij al de show, toen nog van stem voorzien door acteur en komiek Sacha Baron Cohen, maar inmiddels begint deze megalomane maki aardig op de zenuwen te werken. Het begint al in het openingsfilmpje (‘Happy King Julian Day!’), waarin Julian zijn assistent cq. voetveeg Maurice op de andere dieren in de dierentuin afstuurt om ze te waarschuwen dat het ‘King Julian Day’ is en ze allemaal mee moeten doen aan de festiviteiten, anders zwaait er wat. In ‘Operation: Plush & Cover’ is Julian zo stikjaloers op de kleine Mort, wiens pluchen versie het best verkoopt in het winkeltje in de dierentuin, dat hij een grote doos vol met de pluchen figuurtjes terugstuurt naar de fabriek, met Mort erbij! En in ‘Crown Fools’ is Julian zo van slag wanneer hij zijn kroontje kwijtraakt, dat hij de hele dierentuin bij elkaar krijst. Hoe onuitstaanbaar wil je hem hebben?

Gelukkig toont Julian zich in enkele filmpjes van zijn meest sociale kant. In ‘Assault & Batteries’ bijvoorbeeld – een van de sterkste filmpjes op deze dvd – belanden Skipper en hij in het verblijf van de agressieve kangoeroe Joey. Julian laat zich van zijn beste en meest heroïsche kant zien als hij Skipper helpt om uit de klauwen van de kwade Joey te blijven. Slechts sporadisch doet Julian een stapje terug, om plaats te maken voor een ander figuurtje als ster van de show. In ‘Kingdome Come’ belandt hij in de ziekenboeg; een uitgelezen kans voor Maurice om op de voorgrond te treden. Opmerkelijk is dat de filmpjes waarin Julian niet vervelend of overheersend aanwezig is, de leukste van de hele schijf zijn. Het geeft je te denken. De pinguïns zijn op zichzelf leuk genoeg, maar op Skipper na spelen ze steeds weer tweede viool. Met de bijzondere kwaliteiten van Rico bijvoorbeeld – de pinguïn die allerlei gereedschappen in kan slikken en weer uit kan spugen – wordt nauwelijks iets gedaan en Kowalski en Private komen al helemaal niet uit de verf. Jammer, want eerdere filmpjes tonen aan dat juist de verschillende karaktertjes van de pinguïns de serie zijn charme geven.

Secundaire personages als de chimpansees Phil en Mason, de gorilla’s Bada en Bing en de otter Marlene komen slechts marginaal aan bod. Anderen, zoals de alligator Roger en de olifant Burt, die we in eerdere episodes nog wel langs zagen komen, zijn compleet van het toneel verdwenen. Allemaal ten gunste van King Julian. Als je fan bent van deze maffe koning der maki’s dan zit je met ‘De pinguïns van Madagascar: Koning Julien Dag!’ – de titel zegt het al – wel goed. Julien komt namelijk zo vaak aan bod dat het een beetje eenzijdig wordt. Jammer, maar de doelgroep zal er vast niet om malen.

Patricia Smagge