De rouille et d’os (2012)

Regie: Jacques Audiard | 120 minuten | drama | Acteurs: Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts, Fabien Baïardi, David Billaud, Océane Cartia, Katia Chaperon, Yannick Choirat, Irina Coito, Jean-Michel Correia, Catherine Fa, Mourad Frarema, Fabien L’Allain, Bouli Lanners, Andès Lopez Jabois, Laetitia Malbranque, Corinne Masiero, Fred Menut, Françoise Michaud, Nathalie Millar, Soulyane Rajraji, Pascal Rozand, Céline Sallette, Anne-Marie Tomat, Hedi Touihri, Armand Verdure, Duncan Versteegh

‘De rouille et d’os’ van Jacques Audiard gaat over de Belgische ex-bokser Alain van Versch, bijgenaamd Ali (Matthias Schoenaerts). Ali vertrekt uit nood met zijn zoontje Sam van vijf naar Antibes in Zuid Frankrijk. Daar vindt hij onderdak bij zijn zuster (Corinne Masiero) die hij al lang niet meer gezien heeft. Hij wordt uitsmijter in een dancing en ontmoet daar orka-dresseur Stéphanie (Marion Cotillard). ‘De rouille et d’os’ zit met een voortvarend tempo professioneel in elkaar. Regisseur Audiard weet met een toch ruime duur van 120 minuten de aandacht volledig vast te houden, het verhaal blijft boeien.

Als Stéphanie door een vechtpartijtje gewond raakt, brengt Ali haar naar huis. Onderweg bekvechten en bekritiseren zij elkaar heftig. Ali laat zijn telefoonnummer achter, maar contact blijft uit. Later verliest Stéphanie bij een ongeval met de orka’s beide benen. Ali heeft erover gelezen, maar neemt geen contact op. Stéphanie zit diep in de put, heeft zich van alles en iedereen afgesloten maar belt hem toch maar eens op.  Ali’s pad gaat ondertussen niet over rozen. Hij is nachtwaker geworden en raakt betrokken bij vuile zaakjes waarbij medewerkers door de baas worden bespioneerd met hulp van illegale camera’s. Als de man die de camera’s plaatst (Bouli Lanners) merkt dat hij van boksen en andere vechtsporten houdt, raakt Ali betrokken in illegale gevechten waar zwaar met geld wordt gegokt. Daar gaat hij veel geld mee verdienen, maar loopt hij ook grote risico’s er niet heelhuids uit te komen.

Langzaam groeit tussen Ali en Stéphanie enige vorm van een relatie. Voor Ali betekent deze uitsluitend seks. Hij wil best wel langskomen voor een beurt, maar verder geen ‘gedoe’. Toch raakt hij door zijn eerlijke en onverbloemde confronterende directheid waarmee hij haar bejegent (‘werkt het allemaal nog wel bij je?) precies de juiste toon en gevoelige plek. Stéphanie gaat zich steeds meer aan hem hechten. Zij wil de relatie verdiepen en niet alleen seks hebben: ‘wij zijn toch meer dan beesten?’. Beide personen zijn echter ook ernstig beschadigd in hun verleden. De illegaal geplaatste camera’s worden ontdekt, Ali dreigt in grote problemen te raken en zijn manager moet onderduiken. De relatie tussen Ali en Stéphanie wordt allengs gecompliceerder als Stéphanie dan noodgedwongen ook als zijn manager bij de illegale gevechten gaat optreden. Ali besluit voor alle problemen te vluchten, maar ook hier geldt: ‘vluchten kan niet meer’.

Zowel Matthias Schoenaerts als Marion Cotillard zetten hun personages krachtig neer en overtuigen indringend. De karakters van hun rollen krijgen daardoor een bijna beklemmende invulling. Regisseur Jacques Audiard scoorde eerder met ‘Un Prophète’ en heeft nu met ‘De rouille et d’os’ weer een rauwrealistisch lekker lopend verhaal neergezet dat op momenten toch ook wel licht melodramatische trekjes heeft. De aandacht zal echter geen moment verslappen door de lekker snelle montage en de sterke cameravoering die de acteurs vaak dicht op de huid zit. De gebeurtenissen waarin de karakters vechten tegen zichzelf en hun vroegere problemen, maar ook met de gevoelens die zij voor elkaar zijn gaan koesteren, volgen elkaar snel op. ‘De rouille et d’os’ is een indringende, confronterende en levensechte love story.

Rob Veerman

Waardering: 4

Bioscooprelease: 14 juni 2012
DVD- en blu-ray-release: 7 november 2012