De schaduw van Skellig (2009)

Regie: Annabel Jankel | 102 minuten | drama, familie, fantasie | Acteurs: Tim Roth, Kelly Macdonald, Bill Milner, John Simm, Skye Bennett, Jermain Allen, Eros Vlahos, Edna Doré, Alexander Armstrong, Navin Chowdhry, Nickie Rainsford, Tameka Empson, Lisa Zahra, Keiron Self, Queenie Wren Dempsey

De Brit Pack worden ze genoemd, als antwoord op de Amerikaanse equivalent, de Brat Pack. Tim Roth is een van de meest bekende acteurs uit dit groepje getalenteerde Engelse acteurs (eerste generatie), dat verder onder meer bestaat uit Daniel Day-Lewis, Gary Oldman, Colin Firth, Bruce Payne en Paul McGann. Tim Roth (1961) brak internationaal door toen Quentin Tarantino hem de rol gaf van Mr. Orange in ‘Reservoir Dogs’ en later castte de regisseur hem in ‘Pulp Fiction’ (1994). De rol van Severus Snape wees hij af omdat hij koos voor de rol van generaal Thade in ‘Planet of the Apes’, wellicht niet de beste keuze in zijn carrière. Roth ontving gedurende zijn loopbaan tot nu toe slechts één Oscarnominatie, voor zijn bijrol in ‘Rob Roy’ (1995), maar de acteur blijft indruk maken met veelzijdige rollen, hoewel hij wel vaak een schurk speelt.

Op het eerste gezicht lijkt zijn personage in ‘Skellig’ ook een slechterik, er gaat in ieder geval een bepaalde dreiging van hem uit. Roth speelt een morsige, ziekelijke man, die zich al tijden verstopt in een schuurtje in een overwoekerde tuin achter een vervallen huisje. Dat huisje wordt sinds kort bewoond door een jong gezin: de ongeveer tienjarige Michael (Bill Milner) en zijn ouders. Zijn moeder (Kelly Macdonald) is hoogzwanger en voor een tweede kindje was er in het flatje waar ze eerst woonden gewoonweg geen plek. Vader (John Simm) is vastbesloten het in slechte staat verkerende huis op te knappen voor de baby komt, maar dat loopt anders…

Ondertussen ontdekt Michael de zonderlinge bewoner van het schuurtje en ondanks dat de man onbeleefd, ondankbaar en onvriendelijk is groeit er een voorzichtige vriendschap tussen de twee. Skellig houdt zich in leven met insecten en komt nimmer van zijn plek, maar wanneer Michael hem zijn favoriete eten van de afhaalchinees brengt en af en toe een flesje bier, lijkt de man wat op te fleuren. Michael leert ook nog iemand van zijn eigen leeftijd kennen: de ietwat excentrieke Mina (Skye Bennett), die thuis les krijgt van haar moeder en op de gekste momenten tevoorschijn komt. Mina heeft een bijzondere kijk op de wereld en tussen de twee kinderen klikt het al vrij snel. Wanneer Michaels zusje geboren wordt, blijkt er iets ernstigs met haar aan de hand te zijn: ze heeft een hartafwijking en het kleine babytje moet vechten voor haar leven. Michael heeft het maar wat moeilijk met al deze veranderingen in zijn leven.

De acteerprestaties in ‘De schaduw van Skellig’ zijn absoluut overtuigend. Zowel de jonge acteurs als de volwassen cast leveren vakkundig werk af, we zien échte mensen, die fouten maken, hun angsten niet kunnen overwinnen, maar bovenal onze sympathie verdienen. De magische elementen komen in dit kleine, menselijke drama uitstekend tot hun recht, maar ook de realistische thema’s leven, dood en vriendschap worden naar behoren uitgewerkt. Niet alles wordt echter uitgelegd, wat voor de een in het voordeel kan werken en de ander juist als een nadeel zal beschouwen. Het geeft ‘Skellig’ een geheimzinnige sfeer, die het niet te vergelijken maakt met andere films in het genre. De uitmuntende cinematografie weet de sfeer van het bijzondere jeugdboek – ‘Skellig’ is gebaseerd op het prijzen winnende boek van David Almond (Zilveren Griffel, Whitbread Prize) – goed weer te geven en hoewel de regisseur rustig de tijd neemt om het verhaal uit de doeken te doen, is de regie minutieus en valt er geen overbodig shot in te herkennen. Aanrader voor kinderen vanaf een jaar of acht, maar volwassen kijkers zullen ook zeker van deze productie kunnen genieten.

Monica Meijer

‘De schaduw van Skellig’ verschijnt op 16 december 2011 op DVD.