De scheepsjongens van Bontekoe (2007)

Regie: Steven de Jong | 135 minuten | actie, avontuur, familie | Acteurs: Pim Wessels, Billy Zomerdijk, Martijn Hendrickx, Reena Giasi, Peter Tuinman, Sanneke Bos, STeven de Jong, Chris Zegers, Jack Wouterse, Thomas Acda, Cees Geel, Mads Wittermans, Rense Westra, Bas Keijzer, Mike Meijer, Thijs Feenstra, Bart Siegers, Colin Banks, Robbert Blokland, Leon Polman

Met ‘De Schippers van de Kameleon’ en ‘De Kameleon 2′ als opwarmertjes, mag regisseur Steven de Jong eens uitpakken met échte grote schepen, waaronder de beroemde Batavia. Er werd gefilmd op exotische locaties, zoals Australië voor de zon en de jungle en Litouwen voor de scènes op het ijs (ooit was er in Nederland ’s winters ook zo veel ijs!). De cinematografie is uitstekend, want het overtuigt elk moment, ondanks het ongetwijfeld bescheidenere budget dan van een film als ‘Master & Commander’ (Peter Weir, 2003). Een grote verdienste van regisseur Steven de Jong, die goed naar zijn grotere broer(s) heeft gekeken en voor Nederlandse begrippen flink uitpakt. De computerafdeling zorgt voor de finishing touch. In Nederland filmland is het nog wel eens een probleem dat je altijd dezelfde koppen ziet, wat meestal kritiek oproept. Okay, nieuw talent moet de kans krijgen, maar je wilt ook gewoon de beste kop voor de rol en Nederland is nu eenmaal een klein land waar steeds meer films worden gemaakt. Wees blij! Bovendien wordt het aanbod van acteurs gestaag groter; geduld dus, ze komen eraan, die nieuwe helden.

Drie zitten er al in deze film. Over het algemeen wordt er goed gespeeld door de inderdaad veelal bekende acteurs, zoals Peter Tuinman, in een rol die hem op het lijf is geschreven, een sympathieke Thomas Acda en een overtuigend doortrapte Cees Geel vullen mooi aan. Met dank ook aan Kemna Casting, die naast de oude rotten in het vak met jonge talenten op de proppen kwam voor de rollen van de scheepsjongens. De kersverse Pim Wessels, Martijn Hendrickx (beide schitterden al in diverse musicals) en Billy Zomerdijk zetten als de drie gezworen kameraden Hajo, Rolf en Padde een mooie prestatie neer. Het beroemde verhaal van Johan Fabricius, over de jongens die gaan voor hun droom en zich door niets of niemand laten tegenhouden werkt aanstekelijk. Met alles erop en eraan, indrukwekkende beelden, exotische locaties, een stevige score, ruige koppen (goeie grime ook!), duidelijk onderscheid tussen goed en kwaad en natuurlijk échte helden, worden we meegenomen op een heerlijke reis rond de wereld.

Qua vertelstijl geschoeid op Amerikaanse leest, de muziek, de beelden, maar toch ook echt Hollands. Het Hollands dat we diep in ons hart graag zien. Wat ook werkt zijn de thema’s die al lekker snel naar boven komen, vriendschap, trouw, geloof in jezelf en elkaar. Alles hangt aan deze thema’s, wat de vertelling helder en eenduidig maakt, geloofwaardig, zonder saai te zijn, want er gebeurt genoeg! De jongens gaan de hele wereld over en maken vele onalledaagse dingen mee, zoals het hoort in een avonturenfilm. Slechts één zwak moment, wanneer ze aankomen op een eiland en vanuit de bosjes worden gadegeslagen door een soort miss Sumatra, die een authentieke inboorlinge moet voorstellen. Verder is ‘De Scheepsjongens van Bontekoe’ genieten van begin tot het einde van een oer-Hollands avontuur, dat zich min of meer echt heeft afgespeeld in een van de belangrijkste en spannendste perioden uit de Nederlandse geschiedenis. ‘De Scheepsjongens van Bontekoe’ toont niet alleen Nederland op zijn best, maar ook Nederlandse cinema en geeft je het gevoel dat je op beide best trots mag zijn. Hoezee!

Arjen Dijkstra

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 22 november 2007