De stand van het gras (2022)

Recensie De stand van het gras CinemagazineRegie: Rashel van der Schaaf | 23 minuten | documentaire

Gras is big business. En dan doelen we niet eens op de miljoenen verdienende voetballers die er dagelijks op te vinden zijn, maar op de gazonnetjes in de miljoenen tuintjes of tuinen die Nederland rijk is. Meer nog dan op onderhoudsarme betegelde tuinen zijn we (gelukkig maar) dol op gras. Een feest voor regenwormen, mollen, slakken en vogels, maar al die groene sprietjes moeten natuurlijk wel doen wat wij willen. Niet te lang worden, niet vervuild met mos en paardenbloemen en als het echt niet anders kan, leggen we er gewoon een onderhoudsarm groen tapijtje neer…

In de korte documentaire ‘De stand van het gras’ bekijkt Rashel van der Schaaf eigenlijk of het spreekwoord dat het gras bij de buren altijd groener is, wel klopt. Vanuit het gezichtspunt van de echte bewoners van het gras (met kunstmatig toegevoegd trippelgeluid) beweegt de camera zich over de uitgestrekte groene gazons en krijgen we zo mee wat de huiseigenaren allemaal doen om het gras in perfecte conditie te houden. Sproeien, maaien, met de hand of met een robot, het kan en gebeurt allemaal. Professionele tuinierders, bedrijven die grasmaaiers in onderhoud hebben, het mag wat kosten.

Af en toe gaat de camera met een drone de lucht in en zien we woonwijken in aanbouw, waar ongetwijfeld ook al flink nagedacht wordt over de aanleg van de tuinen. Gras blijft een populair onderdeel. Voor sommige natuurliefhebbers is dat obsessieve gedoe met het perfecte groene veldje misschien wel een doorn in het oog, en stiekem lijkt de filmmaakster ook de kant van de dieren te kiezen als ze haar camera richt op een wegkruipende egel of regenworm. De boel de boel laten is er niet bij, behalve voor de vrouw die verheugd is met haar nieuwe, onderhoudsarme groene tapijt. Vanuit een drone niet van echt te onderscheiden, en inderdaad, bij díe buren is het áltijd groener, maar of dat nu jaloersmakend is.

Monica Meijer

Waardering: 3

Speciale vertoning: Nederlands Film Festival 2022
Uitzending: 13 december 2022, NPO2