De veer van César-The Spring of César (2011)

Regie: Oscar Spierenburg, Minske van Wijk | 19 minuten | korte film, drama | Acteurs: Pjeroo Roobjee, Robbe de Hert, Jan Decleir, Adriaan Raemdonck, Steven Jolly

Soms is het voor een kind moeilijk om speelgoed neer te leggen. In de korte film ‘De veer van César’ kan echter een volwassen man zijn speelgoed niet loslaten. Of misschien laat het speelgoed hem wel niet los. De man heeft een speelgoedwinkeltje, zijn lust en zijn leven, maar moet die gedwongen sluiten. Hij kan het niet loslaten, het speelgoed achtervolgt hem overal, en hij verliest zijn contact met de werkelijkheid.

De man, César, praat tegen zichzelf, in een lang gedicht. Samen met de poëtische beelden van het levendige speelgoed maakt dit de film tot een artistiek statement, met grappige tonen. Zo staan er bijvoorbeeld twee ouderwetse automatische speelgoedclowns met trommels op straat. Cesár geeft ze wat kleingeld in het bakje aan hun ijzeren voeten.

Dit prachtige en treurige verhaal is deels geanimeerd. ‘De veer van César’ is een debuut is van de jonge filmmakers Oskar Spierenburg en Minske van Wijk. De animaties zijn soms niet overtuigend, maar dat is ze vergeven omdat ze de fantasiewereld mooi, maar verdrietig maken. Het ronddolende speelgoed lijkt verloren, en is een beetje uit de tijd. César en het speelgoed lopen doelloos in de wereld, totdat hun opwindveer op is.

Mirte Brethouwer

‘De veer van César’ verschijnt dinsdag 16 oktober 2012 op DVD (Selected Shorts #14: De Beste Vlaamse Kortfilms van 2012).