De verleiding – mobieltje (2008)

Regie: Marijn Frank | 11 minuten | korte film

Je hoort de bekende toon van een inkomend sms-bericht. Het is niet van jouw telefoon, maar van die van je partner. Hij of zij pakt de telefoon uit zijn of haar broekzak en leest het berichtje met een glimlach op het gezicht. Vervolgens gaat de telefoon weer terug in de broekzak en jij vraagt je af: ‘van wie was dat berichtje? Wat stond erin dat hem of haar zo deed glimlachen?’ Deze situatie is waarschijnlijk wel herkenbaar voor iedereen. De meeste mensen kunnen deze gedachte makkelijk van zich afzetten omdat zij hun partner vertrouwen en niet alles hoeven te weten. Maar Marijn Frank kan dat niet. Zij is zo jaloers en kan de verleiding niet weerstaan om alles te willen weten van haar vriend Victor. Ze wil zijn telefoon afpakken om alle sms-jes te lezen maar twijfelt of ze dit wel kan doen. Ze weet dat het obsessief gedrag is maar de verleiding is te groot.

Na het lezen van zijn sms-jes is ze alles behalve gerustgesteld. En ergens heeft ze ook wel gelijk, want de moderne technologie maakt het makkelijker voor mensen om vreemd te gaan. Dat wordt ook bevestigd door een deskundige met wie ze besluit te praten. Dit zorgt voor nog meer onzekerheid en ze besluit om regels op te stellen voor het sms-en. Gij zult niet meer sms-en na bedtijd. Gij zult niet meer een sms-bericht afsluiten met kusjes. Marijn slaat wat door in haar regels en na een gesprek met Victor beseft ze dat ze te ver gaat. Er ontstaat een nieuwe regel: gij zult uw partner vertrouwen.

Deze korte film over het jaloerse gedrag van een jonge vrouw die er niet tegen kan dat haar vriend smsjes krijgt zonder dat zij weet van wie, is herkenbaar en daardoor erg grappig. Omdat Marijn wel erg doorslaat in haar gedrag, kun je er als kijker om lachen en is het gewoon een filmpje waar je met plezier naar kunt kijken. De film is onderdeel van het door IDTV geproduceerde ‘De verleiding’, waarin vier jonge regisseurs de verleidingen waaraan zij het hoofd moeten zien te bieden, verfilmen. ‘De verleiding – Mobieltje’ is de tweede zeer persoonlijke film van Marijn Frank. Voor haar afstudeerfilm ‘Pappa is weg en ik wilde nog wat vragen’ won zij de Tuschinski Award.

Eveliene Sanders