De verloren schat van de tempelridders II – Tempelriddernes skat II (2007)

Regie: Giacomo Campeotto | 78 minuten | avontuur, familie | Acteurs: Nicklas Svale Andersen, MarCus Fredriksson, Thomas W. Gabrielsson, Peter Gantzler, Kirstine Rosenkrands Mikkelsen, David Owe, Trine Pallesen, Kurt Ravn, Frederikke Thomassen, Julie Grundtvig Wester, Christian Heldbo Wienberg, Jessica Bahrami Sørensen

Het eerste deel van ‘De verloren schat van de tempelridders’ was een groot succes in thuisland Denemarken, maar ook elders in Europa en in Nederland. Het wachten was dan ook op het tweede deel. Het verhaal van dit vervolg is heel goed te bekijken, ook als deel één niet is gezien. Een enkele keer wordt er naar verwezen, en zelfs een keer wordt er visueel teruggeblikt, maar voorkennis is niet nodig. Het vervolg staat geheel op zichzelf.

Gelukkig is het daarom ook zeker niet “meer van hetzelfde”, dit tweede deel is een fantastische avontuur voor kinderen. ‘De verloren schat van de tempelridders II’ speelt zich af in Visby, Zweden. Dit stadje is grotendeels nog in historische staat, en als er dan ook nog – als toeristische trekker- een Middeleeuws spektakel in de stad wordt opgevoerd, ontstaat de ruimte om de werkelijkheid en fictie in elkaar te laten overgaan. Dit maakt de film erg spannend en avontuurlijk en zorgt bovendien voor een mysterieus tintje.

Eigenlijk is niemand echt meer te vertrouwen. Zijn personen zichzelf, spelen ze toneel (al dan niet in een prachtig kostuum), of doen ze zich anders voor dan ze zijn? Het gebeurt allemaal tijdens het Middeleeuws spektakel. Dat hoofdrolspeelster Katrine fysiek ook nog heel erg lijkt op Sigrid, het meisje dat in 1361 is ingemetseld in een toren, maakt het allemaal erg spannend.

Vier vrienden starten een zoektocht naar de verloren schat. Overal zijn aanwijzingen te vinden, maar wie kunnen ze geloven? Met de aanwijzingen wordt een beetje het verhaal gevolgd van de boeken van Dan Brown (‘The Da Vinci Code’). Zo wordt er gezocht naar de heilige graal en zijn er talloze dubbele betekenissen toegekend aan voorwerpen.

De realiteit krijgt echter ook ruim voldoende aandacht in de film. De vriendschap tussen de vier vrienden gaat gepaard met jaloezie, verliefdheid en kleine ruzies. En dat maakt de film extra herkenbaar voor de doelgroep. Een prachtige kinderfilm, avontuurlijk, mooi, herkenbaar, en bijzonder spannend omdat de werkelijkheid niet meer van de verbeelding is los te maken. Het mysterie en de waarheid van de verloren schat krijgt op een geweldige manier gestalte. En nu maar wachten op deel drie.

Sharon Vonk

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 13 december 2007