De veroordeling (2021)

Recensie De veroordeling CinemagazineRegie: Sander Burger | 130 minuten | thriller, drama, misdaad | Acteurs: Fedja van Huêt, Yorick van Wageningen, Lies Visschedijk, Mark Kraan, George Tobal, Porgy Franssen, Marike Mingelen, Bart Klever, Leon Voorberg, Ortál Vriend, Jasper van Overbruggen, Pauline Greidanus, Ad Knippels, Huub Smit, Mads Wittermans, Astrid van Eck, Reinier Bulder, Carmen van Mulier, Rogier Schippers, Remco Melles, Janni Goslinga, Mieneke Bakker, Daan Aufenacker, Delphin Metsers, Jan Sebastian van Setten

De zaak Ernst Louwes met betrekking tot de dood van de weduwe Wittenberg, ook wel bekend als Deventer Moordzaak, heeft Nederland jarenlang beziggehouden. Niet in het minst vanwege de complexe omstandigheden. Het is een zaak waarin media-invloed en een gebrekkig functionerend justitieel apparaat als ankerpunten naar voren treden.

De betrokkenheid van Maurice de Hond bij de zaak, in dienst van de bewijsvoering, kan enigszins worden vergeleken met die van wijlen Peter R. de Vries, ware het niet dat de laatste cold cases en justitiële dwalingen op overtuigender wijze een slinger in de goede richting gaf. De Hond brengt slechts af en toe een dwaalspoor in beeld.

We moeten voorzichtig zijn. Er is een veroordeling geweest; Ernst Louwes heeft acht jaar gezeten op basis van indirect bewijs: onder meer is zijn DNA aangetroffen op de blouse die de weduwe droeg toen zij overleed. De beelden van de boekhouder die zich fysiek verzet tegen het vonnis, staan nog op ieders netvlies. De Hond sprak van vervalst bewijs.

De invloedrijke opiniepeiler bracht de media op het spoor van een tweede verdachte: de ‘klusjesman’; journalist Bas Haan (Netwerk/Nova/Nieuwsuur) ging op onderzoek, en schreef er een boek over. Haan (Van Huêt) is hoofdfiguur in ‘De veroordeling’ van Sander Burger. Het degelijke drama heeft een sterk reality-karakter, met een recapitulatie van de emotionele hoogtepunten als begin.

Louwes (gespeeld door Kraan met typische mimiek) komt vooral in deze fase in beeld, als introverte, ietwat sjofele man. Het is niet gemakkelijk sympathieën te ontwaren van de makers voor de fiscaal adviseur van de weduwe. Sterkere, meer dragende rollen zijn er voor Van Wageningen en Visschedijk, als klusjesman Michaël de Jong en diens kordate vriendin Meike.

De film ontwikkelt zich niet anders dan verwacht, op grond van de feiten. Af en toe saai, dan weer dramatisch aanzwellend als een whodunit, is het wachten op nieuw perspectief. Dat komt er niet. Haan wil de Louwes-zaak niet laten rusten, en ontkracht het spoor De Hond (alleen in beeld als cameo). Interessant, maar als dramatisch focuspunt voldoet Haan niet, al wordt hij passend vertolkt.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 2 september 2021
VOD-release: 12 januari 2022
DVD-release: 12 januari 2022