De wraak van de ninja – Ternet ninja (2018)

Recensie De wraak van de ninja CinemagazineRegie: Thorbjørn Christoffersen, Anders Matthesen | 80 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Sara Dol, Rosa Dol, Marcella de Bie, Pascal Scherpenkate

Ouders met jonge kinderen weten dat de markt voor kinderfilms overspoeld wordt met goedkope digitale animatiefilms. Moest je vroeger nog jaren wachten op de nieuwste met zorg geknede stop-motion kleifilms van Aardman Animations (denk aan Wallace & Gromit) of de virtuoze tekenfilms van Ghibli studios, en hadden de eerste producties van Pixar een eigen herkenbare signatuur, tegenwoordig rollen de digitale animatiefilms volgens standaardrecept wereldwijd uit de computer. Waar met de hand getekende animatiefilms (al dan niet met hulp van enige digitale technieken) zich nu juist proberen te onderscheiden door een bijzondere tekenstijl en kleurgebruik, daar convergeert het digitale werk naar een nieuwe gouden standaard: degelijk maar voorspelbaar.

Op het eerste gezicht lijkt dit niet anders te zijn bij ‘De wraak van de ninja’ (2020). De figuurtjes en het kleurgebruik doet denken aan bijvoorbeeld ‘Trollenjagers’ van DreamWorks. Toch is er na enkele minuten een verrassing: het verhaal opent, met een voor een kinderfilm, vrij heftig scène, en daarna worden we getrakteerd op een verzameling van toch wat curieuze personages. Want wat blijkt, ‘De wraak van de ninja’ is een Deense productie en iedereen in het verhaal lijkt zo weggelopen uit een film van Thomas Vinterberg.

De ninja uit de titel is een speelgoedknuffel gemaakt door kinderen in een Thais naaiatelier. De kinderen worden afgebeuld door een Thaise opzichter, maar de echte slechterik is een Deense speelgoedproducent die de fabriek komt inspecteren en in een woedeaanval een van de kinderen doodslaat. De laatste pop die het slachtoffer maakte komt tot leven en reist af naar Denemarken om wraak te nemen.

‘De wraak van de ninja’ onderscheidt zich, ondanks de geijkte animatiestijl, op een positieve manier van zijn Amerikaanse tegenhangers. Namelijk door de eigenheid van het decor, de personages, en misschien ook wel die typisch Deense, ietwat zwarte, humor. Want ‘De wraak van de ninja’ is vooral erg grappig.

Alberto Ciaccio

Waardering: 4

Bioscooprelease: 25 juni 2020