Dead at 17 (2008)

Regie: Douglas Jackson | 90 minuten | drama, thriller | Acteurs: Matthew Raudsepp, Kyle Switzer, Justin Bradley, John Bregar, Barbara Niven, Linden Ashby, Catherine Mary Stewart, Ashley Jones, Cynthia Preston, Dani Kind, Sophie Gendron, Odessa Rae

“Dramatisch”, hier kun je het verhaal van ‘Dead at 17′ kort mee omschrijven. Wederom brengt regisseur Douglas Jackson een verhaal in beeld van scriptschrijver Christine Conradt. In vergelijking tot haar eerdere scenario’s voor ‘The Perfect Assistant’ of ‘A Women’s Rage’ is de kwaliteit van het scenario van ‘Dead at 17’ van hetzelfde niveau. Dit is te wijten aan de voorspelbaarheid en het gebrek aan een grote climax. Maar nu wil Conradt iets teveel drama in deze film stoppen door middel van kleine ‘zijtakken’ naast de centrale verhaallijn. Zo heeft onder meer Jasons moeder Alyssa al veel te verwerken gehad door de plotselinge dood van haar man en Holly, de moeder van Ty, drinkt flink alcohol vanwege huwelijksproblemen.

De regie van ‘Dead at 17’ is daarentegen prima; ondanks de minimale spanning in het scenario, haalt regisseur Jackson het maximale eruit. Jackson laat je eerst in het heden meekijken op de plek van het onheil; een afgelegen vakantiehuis in een besneeuwde omgeving. Bij deze beelden klinkt een dialoog en de scène eindigt met een ijselijke schreeuw. Daarna ga je terug in de tijd en ontvouwt het verhaal zich verder. We zien hoe een gezellig samenzijn op touw wordt gezet door Cody en Gabe om daar samen met hun vrienden Ty en Jason een avond te pokeren. Alleen loopt het uiteindelijk allemaal anders dan gepland, daar laat de intro geen twijfel over bestaan…

‘Dead at 17’ vergt het uiterste van de cast, want het verhaal is flinterdun. Dankzij de acteurs en actrices blijft de film nog redelijk overeind. Heel beperkt is de schermtijd waarin acteur Matthew Raudsepp zijn personage Jason kan vertolken in tegenstelling tot collega Kyle Switzer die zijn kompaan Ty speelt. Raudsepp slaagt toch er in om een geloofwaardige, onzekere en goudeerlijke puber neer te zetten. Switzer zet de maat van Jason sympathiek neer, de strubbelingen die dit karakter doormaakt weet hij redelijk uit te dragen met zijn mimiek.

De acteur die er in ‘Dead at 17′ eruit springt, is John Bregar die de rol van Cody vervult. Zonder dat de acteur nog een woord heeft gezegd, spuwen zijn ogen spreekwoordelijk vuur. Zoals in het moment wanneer Cody aan Jason vraagt of hij meedoet aan zijn plan of niet. Je ziet dan duidelijk Cody’s frustratie. Tegenspeler Justin Bradley moet echt leunen op zijn lichaamstaal; zijn personage Gabe heeft weinig tekst. Bradley doet dit prima; hij laat er geen twijfel over bestaan dat Gabe beschikt over een onderdanige aard.

Barbara Niven en Sophie Gendron zijn de sterkste vrouwelijke actrices van ‘Dead at 17’. Niven weet de emoties van de getergde moeder Alyssa naturel te brengen, de pijn brengt ze geloofwaardig. Hieraan schort het bij actrice Catherine Mary Stewart, zij zet Holly té stereotiep neer. Sophie Gendron als stiefmoeder Dominique van de jongens Cody en Gabe hoeft maar weinig te doen om de kille zakenvrouw te spelen. Gendrons gezicht staat namelijk al zo kil en strak. Tot slot speelt Dani Kind aardig als Jasons zus Danielle, maar laat geen diepe indruk op je achter.

‘Dead at 17’ bevat zoals eerder gezegd, geen goede spanningsboog. Maar gelukkig weet de film je richting het eind toch enigszins te verrassen, al is het maar lichtelijk. Een verrijking van je dvd-collectie is deze film niet. Maar de liefhebbers van dit genre zullen zich toch redelijk kunnen vermaken in de anderhalf uur dat de film duurt.

Ans Wijngaarden