Dead Cert (2010)

Regie: Steven Lawson | 89 minuten | horror | Acteurs: Jason Flemyng, Billy Murray, Janet Montgomery, Craig Fairbrass, Dexter Fletcher, Danny Dyer, Steven Berkoff, Dave Legeno, Andrew Tiernan, Lisa McAllister, Perry Benson, Elly Fairman, Ricky Grover, Joe Egan, Ian Virgo, Coralie Rose, Ciaran Griffiths

Over sommige films moet je niet te veel woorden vuil maken. Niet omdat ze zo slecht of zo goed zijn, maar omdat ze zo…nietszeggend zijn. Yep. ‘Dead Cert’ is zo’n film. 

In ‘Dead Cert’ draait het om Freddy Frankham (Fairbrass). Zijn bijnaam is ‘Dead Cert’ en hij is uitbater van een nachtclub. Freddy organiseert illegale bokswedstrijden waar nogal wat louche volk op af komt. Op een gegeven moment biedt een Oost-Europese zakenman aan om de club over te kopen. Freddy ziet dat niet zitten. Opeens breekt de pleuris uit. De Oost-Europeaan staat aan het hoofd van een sinistere groep criminelen, dat een duister, onnatuurlijk geheim met zich meedraagt en over mysterieuze krachten beschikt.

‘Dead Cert’ is een Britse film en dat is een goed punt. De rauwe sfeer, de karakteristieke dialecten en bekende (cult)koppen van acteurs als Dexter Fletcher en Craig Fairbrass zorgen voor veel sfeer. ‘Dead Cert’ is Brits ‘as fuck’. De film is bij vlagen best spannend (een achtervolging), best bruut (lompe executie van een getuige van een misdrijf) en best onderhoudend (de bokswedstrijden). Let op het woordje ‘best’. Juist. ‘Dead Cert’ sprankelt nooit, weet nooit te betoveren en de volle 92 minuten te prikkelen. Tijdens het kijken dwalen je gedachtes af naar andere zaken. Hoe ga je die kruiswoordpuzzel oplossen? Zit de deur op slot? Heeft de kat al te eten gekregen en wat ga je morgenavond ook alweer eten?

Regisseur Steven Lawson heeft een kruising tussen een misdaadfilm en een slasher gemaakt, maar weet geen enkel genre voldoende uit te diepen. Het resultaat is een allegaartje. Het acteerwerk is degelijk, de soundtrack aardig en de decors kunnen er mee door. ‘Dead Cert’ is zo anoniem. Dit soort films worden er zo veel gemaakt en verschijnen op onmogelijke tijdstippen op commerciële zenders. Dit is een niet noemenswaardige film waar weinig over te vertellen is. Leuk voor nachtbrakers met een B-filmfetish.

Frank v.d. Ven