Dead Evidence – Lawless: Dead Evidence (2000)

Regie: Charlie Haskell | 93 minuten | thriller | Acteurs: Kevin Smith, Angela Dotchin, Geoff Dolan, C. Thomas Howell

‘Dead Evidence’ is het tweede deel van een reeks televisiefilms rond agent John Lawless. Aan het begin van dit deel leren we dat Lawless geen agent meer is. Hij werkt nu als uitsmijter in een bar. Zijn vroegere vriendin Jodie Keane werkt nog als detective. Zij heeft weinig te doen, omdat haar werkgever haar geen zaak wilt geven. Jodie overhoort een gesprek tussen haar baas en een vrouw. Hij vertelt dat hij haar opdracht niet kan aannemen, omdat het een verloren zaak is. Wanneer de vrouw weggaat, volgt Jodie haar om zo meer over de zaak te weten te komen. Haar man zit in de gevangenis voor moord. Zij beweert dat haar man onschuldig vast zit. Jodie gelooft haar en schakelt de hulp in van John Lawless. Ondertussen wordt er het lijk gevonden van een jonge vrouw.

Er zitten weinig bekende namen in de film, voornamelijk omdat dit een productie uit Nieuw Zeeland is. De hoofdrollen worden vertolkt door Kevin Smith (uiteraard niet dé Kevin Smith) en Angela Dotchin. Beide acteurs zijn nog vrij onbekend op filmgebied, maar hebben al veel gedaan voor televisie. De enige bekende naam in de film is C. Thomas Howell. Hij speelt de rol van de gevangene Dean Riley. Howell is bekend geworden door zijn rol als Jim Halsey in de thriller ‘The Hitcher’, waarin hij geterroriseerd werd door Rutger Hauer. De acteurs acteren over het algemeen prima, maar niemand zorgt voor bijzondere acteerprestaties.

Aan het roer van de film staat regisseur Charlie Haskell. Hij heeft zich in verleden voornamelijk beziggehouden met het regisseren van Power Ranger films en actieseries. Verder heeft hij nog weinig ervaring met andere genres. Met ‘Dead Evidence’ waagt hij zich dan ook op een voor hem onbekend terrein. Hij vervalt helaas in de gebruikelijk clichés van een thriller. Een man zit onschuldig in de gevangenis, twee mensen willen zijn onschuld bewijzen en de echte moordenaar oppakken voordat die weer toeslaat. Een gegeven wat al vaker is gebruikt. Regisseur Haskell weet helaas ook geen verrassingen of interessante plotwendingen in het verhaal te plaatsen. Dat maakt deze film voorspelbaar.

Ondanks de onervarenheid van de regisseur op het gebied van thrillers, weet hij er toch een aardige film van te maken. Als je op zoek bent naar een simpele thriller zonder complexe verhaallijn dan zit je met goed ‘Dead Evidence’, want voor een televisieproductie is het een prima film.

Marvin Heineman