Deadliest Sea (2009)

Regie: T.J. Scott | 88 minuten | actie, drama | Acteurs: Sebastian Pigott, Joanne Boland, Ryan Blakely, Kristen Holden-Ried, Eugene Clark, Ron White, Greg Bryk, Peter Outerbridge, Jonathan Walker, Doug Lennox, John Blackwood, Daniel Kash, Daniel, DeSanto, Danny Smith

In 2005 zond Discovery Channel voor het eerst het door Original Productions geproduceerde “Deadliest Catch” uit. In het programma worden een aantal vissersboten gevolgd tijdens het krabseizoen op de Beringzee. De serie brengt de gevaren in beeld waaraan de vissers worden blootgesteld tijdens het onstuimige krabseizoen in Alaska. Natuurgeweld en hoogoplopende irritaties van de opvarende bromberen wisselen elkaar in hoog tempo af in deze populaire real life serie. Extra vermakelijk is het wanneer zich ‘Greenhorns’, oftewel onervaren vissers melden bij het scheepscafé in Dutch Harbor. De veelal jonge mannen zijn wanhopig op zoek naar een baan. Ze zijn klaar om geslacht te worden door de oude rotten uit het vak in deze macho visserscultuur. “Deadliest Catch” is genomineerd voor vier Emmy Awards voor het televisieseizoen van 2007. Een film à la ‘The Perfect Storm’ kon natuurlijk niet uitblijven. En daarom geeft regisseur T.J. Scott met ‘Deadliest Sea’ opnieuw handen en voeten aan het thema dat mensen al eeuwen fascineert; de schoonheid en het gevaar van de zee. Hij blijft met de film dicht bij de kille realiteit van het vissersbestaan.

Ook in ‘Deadliest Sea’ volgen we greenhorn Tommy (Sebastian Pigott) op zijn weg naar avontuur en geld. Al snel wordt duidelijk dat hij hier een hoge prijs voor moet betalen. Wanneer hem een baantje wordt aangeboden op een vissersboot, kiest hij met de bemanning nog diezelfde avond het ruime sop.

‘Deadliest Sea’ is een behoorlijk goede afspiegeling van de verwante televisieserie op Discovery Channel. Toch haalt het ’t niet bij de charme daarvan. In de televisievariant zijn de personages onderling nog net wat ongenuanceerder en grilliger onder het slaaptekort dat ze lijden. De ietwat ombekende cast in ‘Deadliest Sea’ kan dat niet waarmaken. Tevens mist ‘Deadliest Sea’ belangrijke momenten van euforie wanneer de netten na uren van tegenslagen afgeladen zijn met vis. In deze film geen krab of Coquille te bekennen. Jammer, want naast het leed is ook dit een belangrijk feel good ingrediënt in het succesverhaal van de televisievariant. ‘Deadliest Sea’ lijkt zich voornamelijk te richten op de gevaren van de zee en de schipbreuk die op de loer ligt. Vandaar natuurlijk ook de titel ‘Deadliest Sea’. De film doet dan ook al snel denken aan haar voorloper uit 2000, ‘The Perfect Storm’. Toch weet T.J. Scott -met de televisieserie als voorbeeld- dichter bij de realiteit te blijven en houdt hij zich verre van computer geanimeerde zeelandschappen die ‘The perfect Storm’ op sommige momenten wat ongeloofwaardig maakte.

‘Deadliest Sea’ is spannend, zeker voor degenen die de serie op Discovery Channel kennen en de echte gezichten bij de karakters weten te plaatsen. Een langere kennismaking met de grillen van de personages had gemogen. Maar daarentegen gaat de film snel over naar spanning, actie en sensatie waardoor je het hoogtepunt van ‘Deadliest Sea’ op het puntje van je stoel meemaakt.

Tjeerd Kooistra