Deadpool 2 (2018)

Recensie Deadpool 2 CinemagazineRegie: David Leitch | 120 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Ryan Reynolds, Josh Brolin, Morena Baccarin, Zazie Beets, Brianna Hildebrand, Brad Pitt, Bill Skarsgård, Julian Denisson, T.J. Miller, Rob Delaney, Shioli Kutsuna, Matt Damon, Lewis Tan, Terry Crews, Jack Kesy, Stefan Kapicic, Eddie Marsan, Alan Tudyk, Sam Hargrave, Nicholas Hoult, James McAvoy, Evan Peters, Tye Sheridan, Alexandra Shipp, Kodi Smit-McPhee

Slaat de bliksem twee keer op dezelfde plek in? Dat was de vraag bij het in première gaan van ‘Deadpool 2’. Kon het wereldwijde succes van een superheldenfilm voor 16 jaar en ouder vol met bloed, gorigheid, terzijdes richting het publiek en platte grappen herhaald worden? Het antwoord daarop is een volmondig ja.

Ryan Reynolds is terug als Wade Wilson, oftewel Deadpool, de huurling met de grote bek die tijdens de film commentaar levert óp de film en regelmatig het publiek deelgenoot maakt van snedige grappen over het superheldengenre in het algemeen en basale lichaamsfuncties in het bijzonder. Toch weet de film ondanks alle grollen ook een goede emotionele toon te raken, waardoor je als kijker betrokken blijft bij de complete chaos die zich op het scherm ontrolt.

Na het gigantische succes wereldwijd van ‘Deadpool’ in 2016 was een vervolg onvermijdelijk. Nu was deze sequel al in een “post credit scene” aangekondigd, waarin superheld Cable zijn opwachting zou maken. Die belofte wordt meer dan ingelost. Het is niet Keira Knightley geworden, maar Josh Brolin. Die speelt met veel plezier de rol van de stugge, stoïcijnse supersoldaat uit de toekomst die voor een missie naar het heden komt. Zijn doel: het vermoorden van de 15-jarige mutant Russell (Julian Denisson) die hier nog zijn vurige krachten als “Firefist” aan het ontdekken is, maar in de toekomst verantwoordelijk is voor de dood van Cable’s gezin. Die missie brengt hem in direct conflict met Deadpool, die net besloten heeft om het joch te gaan beschermen na een tragische gebeurtenis. 

Om Cable het hoofd te kunnen bieden, besluiten Deadpool en zijn trouwe hulpjes Weasel (T.J. Miller) en Dopinder (Karan Soni) om een eigen superheldenteam te formeren, genaamd de X-Force. Met onder andere Bedlam (Terry Crews), Domino (Zazie Beetz) en ene Peter (Rob Delaney), die geen superkrachten heeft, maar het gewoon leuk vond om zich aan te melden. Het komische hoogtepunt van de film is de eerste missie van het X-Force team, waar vooraf het beste zo min mogelijk over gezegd kan worden. Zien is geloven. Let ook op de cameo hier van een wereldberoemde acteur. Ook de X-Men uit het eerste deel duiken weer op: Colossus (CGI met stem van Stefan Kapicic) en Negasonic Teenage Warhead (Brianna Hildebrand). Van de overige X-Men wordt alleen Yukio (Shioli Kutsuna) toegevoegd, al wordt de afwezigheid van de overige superhelden in een erg grappige scène verklaard. 

De film zit net als deel 1 weer tjokvol met grappen: woordspelingen, slimme verwijzingen naar andere Marvel en DC films, visuele grollen van divers niveau en heel, heel, heel veel grappen over de menselijke anatomie. Niet echte grap is raak, maar met het spervuur dat op de kijker wordt afgevuurd, is het moeilijk om niet elke minuut te grimassen, te grinniken of zelfs hardop te lachen. Daar balanceert de film overigens soms wel op een dunne lijn: zelfs in serieus bedoelde scènes zit je op een grap te wachten – die vervolgens niet komt – wat de impact soms wat vermindert. Het emotionele anker van de film is de relatie tussen Wade en zijn vriendin Vanessa (Morena Baccarin) en dit bevestigt de bewering aan het begin van de film dat dit een “familiefilm” is. 

Ten opzichte van deel 1 is het budget behoorlijk opgeschroefd – en dat is goed te zien op het scherm. Fraaie actiescènes volgen elkaar in hoog tempo op, waarbij de visualisering van de superkracht van Domino, namelijk “geluk”, prachtig in beeld wordt gebracht. Regisseur David Leitch, die het stokje hier overneemt van Tim Miller, weet wel hoe hij actie gelikt over kan brengen. De muziek is wederom goed gekozen en een heerlijke toevoeging aan de film, vooral Dolly Parton’s “Nine to Five” en Cher’s “If I Could Turn Back Time”. 

Reynolds schreef zelf ook mee aan het scenario van de film, dat slim de karakters van Domino en Cable toevoegt – niet alleen voor toevoegingen aan Deadpools grappenrepertoire, maar ook om meer balans aan te brengen in het verhaal. Beetz en Brolin zijn beiden heel cool in hun rol, op verschillende manieren en ‘Deadpool 2’ schreeuwt om een ‘Deadpool 3’. 
Eén minpuntje: hadden de makers niet iets originelers kunnen verzinnen dan alleen een ‘2″ toe te voegen aan de titel? Kom op, daar had de antiheld in rood spandex wel iets beters voor kunnen bedenken. 
 
Tip: blijf zitten als de aftiteling begint. Die wordt twee keer onderbroken door een scène, waarbij de laatste absoluut hilarisch is.

Hans Geurts

Waardering: 4

Bioscooprelease: 17 mei 2018
Digital HD-release: 27 augustus 2018
DVD- en blu-ray-release: 12 september 2018