Death in Texas (2020)

Recensie Death in Texas CinemagazineRegie: Scott Windhauser | 97 minuten | actie, drama | Acteurs: Bruce Dern, Ronnie Gene Blevins, Clark Harris, Daniel Steven Gonzalez, Veronica Burgess, Lara Flynn Boyle, Craig Nigh, Sam Daly, Rocko Reyes, Neyla Cantu, Stephen Lang, Cher Cosenza, Mike Foy, John Ashton

‘Death in Texas’ is een weinig verrassende misdaadfilm van schrijver en regisseur Scott Windhauser. De filmmaker zadelt ons in zijn nieuwste werk op met hoofdkarakter Billy (Ronnie Gene Blevins), die net is vrij gekomen uit het gevang en een bezoekje brengt aan zijn volhardende moeder Grace (Lara Flynn Boyle). Billy belooft zijn moeder om op het rechte pad te blijven, maar wanneer blijkt dat Grace een dodelijke leveraandoening heeft, komt Billy op een tweesprong te staan. Moet hij louter aan de zijlijn blijven staan en wachten tot zijn moeder overlijdt, óf wederom het criminele pad bewandelen om geld voor haar bij elkaar te sprokkelen? De keuze van Billy laat zich al snel raden, wat eveneens geldt voor de gevolgen van zijn keuze. Het komt neer op een ouderwets potje bloedvergieten.

De cast van ‘Death in Texas’ is best aannemelijk en doet vermoeden dat er een zekere aantrekkingskracht achter de film schuilgaat. Naast Twin Peaks-actrice Lara Flynn Boyle, zijn hier namelijk ook rollen voor Stephen Lang en Bruce Dern weggelegd. Wat zagen deze getalenteerde acteurs precies in deze film? Het script kan onder geen enkel beding de doorslaggevende factor zijn geweest. De doortastende regie van Scott Windhauser wellicht? Nee, dat evenmin. Maar wat dan wél? Tja, in alle waarschijnlijkheid komt het neer op puur winstbejag. Voor hen is dat natuurlijk mooi meegenomen. Als kijker zit je echter met de gebakken peren.

Een groot deel van ‘Death in Texas’ wordt gespendeerd aan de karakterontwikkeling van Billy. Wij dienen als kijker te geloven dat hij zich binnen een korte tijdsspanne van onberekenbaar crimineel tot gerehabiliteerd moederskindje weet te transformeren. Deze omwenteling voelt onrealistisch aan. De ontwikkeling van Billy blijft grotendeels buiten beeld, waardoor er geen oprechte karakterboog kan plaatsvinden. Bovendien is Billy helemaal geen prettig hoofdkarakter. Hij is lomp, gewelddadig en onbetrouwbaar. Wanneer hij in levensgevaar verkeert, zijn wij niet in staat iets om zijn lot te kunnen geven. Billy is tot het bittere einde een buitengewoon oppervlakkig personage.

De andere drie spelers zijn moeder Grace (Boyle), de zwaar gelovige weduwnaar John (Lang) en de moordlustige drugsbaron Reynolds (Dern). In tegenstelling tot Ronnie Gene Blevins, doen Boyle en Lang oprecht hun best met het verkregen materiaal. Hun dialogen zijn echter zo tenenkrommend slecht, dat oprechte emotie te allen tijde doodslaat. Bruce Dern doet het beter in dat opzicht. Laat er geen twijfel over bestaan: Dern is zwaar belabberd in zijn rol als de maniakale antagonist. Tóch weet hij meer te bereiken dan zijn medespelers. Hoe? Hij trekt zich van niemand iets aan en speelt zijn rol compleet over de top. Het resulteert in een genietbare, doch erbarmelijke schurkenrol. De acteerspel van Dern is het enige memorabele aspect in een tot op het bot clichématige film.

Len Karstens

Waardering: 1

DVD-release: 11 augustus 2021