Death of a Pilgrim-En pilgrims död (2013)

Regie: Kristoffer Nyholm, Kristian Petri | 240 minuten | drama, thriller | Acteurs: Rolf Lassgård, Helena af Sandeberg, Jacob Ericksson, Jonas Karlsson, Ellen Mattsson, Henrik Norlén, Claes Malmberg, Kjell Bergqvist, Johannes Brost, Lars-Erik Berenett, Per Svensson, Anders Johannisson, Scott Ackerman, Johan Hedenberg, Jimmy Lindström, Göran Ragnerstam, Ia Langhammer, Sofia Rönnegård, Tobias Aspelin, David Mjönes, Stefan Isaksson, Anna Hedenmo, Rolf Nilsson

Wat is het toch met die Scandinaviërs en hun seksuele stoornissen? Een thriller uit het hoge noorden lijkt niet compleet zonder sadistische seksperikelen. Maar dat is op zich maar bijzaak. Want waar ‘Death of a Pilgrim’ werkelijk over gaat, is de onopgeloste moord op de Zweedse premier Olof Palme in 1986. En dat een van de mogelijke daders er aparte seksuele voorkeuren op nahoudt, doet voor het onderzoek niet echt ter zake. Zijn vermeende extreem-rechtse sympathieën daarentegen wel. Want Olof Palme was uitgesproken sociaaldemocraat, ook al kwam hij uit een zeer welgesteld milieu.

De miniserie ‘Death of a Pilgrim’ is gebaseerd op de boeken van de prijswinnende Zweedse auteur en criminoloog Leif G.W. Persson. Die schreef een trilogie over rechercheur Lars Martin Johansson (in de serie gespeeld door Rolf Lassgård), die de zaak-Palme na twintig jaar opnieuw gaat onderzoeken met een klein team vertrouwelingen. En zowaar een nieuwe theorie weet te ontwikkelen over wie de moordenaar zou kunnen zijn. Let wel: we hebben het hier over mogelijk de grootste onopgeloste moordzaak uit de Zweedse geschiedenis. Interessant voer voor een spannende thriller dus.

In de serie volgen we Johansson zowel in het heden, druk met zijn onderzoek, als in het verleden, de stugge, keiharde rechercheur uithangend. Wier verleden ook uit de doeken wordt gedaan, is agente Eriksson (Helena af Sandeberg), een van de vertrouwelingen van Johansson tijdens zijn onderzoek. Zij blijkt destijds betrokken te zijn geraakt bij een geheime tak van de politie, via hoofdinspecteur Waltin (Jonas Karlsson). Degene van de eerder genoemde seksuele stoornissen. Als  in het heden blijkt dat Waltin wellicht bij de beraming van de moord op Palme betrokken was, moet Eriksson plots een bijzonder onprettige episode uit haar leven (en carrière) onder ogen zien.

Zo krijgen we ook nog wat drama voorgeschoteld, dat echter meer afleidt dan dat het iets toevoegt. Het verhaal dat zich over vier afleveringen van een uur ontvouwt, weet maar ternauwernood te boeien. Wat ook niet helpt, is dat aan het eind van aflevering drie eigenlijk al duidelijk is wie de moordenaar is, waarop aflevering vier puur in het teken staat van de afrekening in het heden. Mosterd na de maaltijd. Die ook nog eens koud geserveerd wordt. Zo is het grootste manco van de serie eigenlijk de vertelstijl, die veel spannender had gekund. Ook al heeft het verhaal uiteindelijk nog zo weinig om het lijf.

Nergens gaat het in de serie echt over Palme, over wat voor soort politicus hij was, wat hij voorstond. De plot is gemakzuchtig, te weinig verrassend, en leunt te veel op stereotypen. De serie ziet er aan de oppervlakte sterk uit, met mooie rollen (hoewel de karakters uiteindelijk nogal oppervlakkig zijn) en goed camerawerk. Maar de spanning ontbreekt grotendeels, het verhaaltje is te dun, en de uitwerking is tamelijk ongelukkig. Het maakt wel dat je je afvraagt hoe de boeken dan zijn, aangezien het tweede deel uit de trilogie in Zweden in de prijzen is gevallen. Dus hop, naar de bibliotheek!

Wouter de Boer

‘Death of a Pilgrim’ verschijnt dinsdag 24 september 2013 op 3-DVD (met als extra de documentaire ‘Palme’).