Death on the Nile (1978)

Regie: John Guillermin | 140 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Peter Ustinov, Jane Birkin, Lois Chiles, Bette Davis, Mia Farrow, Jon Finch, Olivia Hussey, George Kennedy, Angela Lansbury, Simon MacCorkindale, David Niven, Maggie Smith, Jack Warden, Harry Andrews, I.S. Johar, Sam Wanamaker

De Egyptische hitte zindert van het scherm af in deze meer dan redelijke adaptatie van het gelijknamige boek van Agatha Christie. Er zijn eindeloos veel films en series met Miss Marple in de hoofdrol, hier is voor de verandering Hercule Poirot de scherpzinnige speurneus. En waar Miss Marple voornamelijk in ogenschijnlijk keurig aangeharkte Engelse dorpjes een moord weet te ontrafelen, krijgt Poirot de meer exotische locaties toegewezen. Dat geeft de mogelijkheid om mooie plaatjes te schieten van Egypte met al haar monumenten en bezienswaardigheden, waar dan ook ten volle gebruik van wordt gemaakt. Sommige scènes zijn geschoten op wereldberoemde locaties, zoals bij de piramides.

De film geeft de typische sfeer van begin vorige eeuw weer, waarin de dames eindeloze kopjes thee drinken en de mannen zichzelf in fauteuils installeren met een goed glas brandy. De aankleding ziet er dan ook zeer goed uit.

De plot is tamelijk ingewikkeld (en vergezocht) en in allerlei ‘reconstructies’ van Poirot (Ustinov) over hoe de moord mogelijk gepleegd zou kunnen zijn, mag zo’n beetje iedereen een keer op Linnet (Chiles) schieten. In een bedaard tempo gaat Poirot op amusante wijze met zijn ‘grijze hersencellen’ in weer om de misdaad op te lossen. Terwijl er steeds meer doden vallen, blijft hij zich op methodische wijze voortbewegen. Het meest opvallend aan de film is de cast, die bijna volledig uit sterren van wereldformaat bestaat. Sommigen hebben slechts een kleine bijrol. Bette Davis, die niet mooi oud is geworden, is bijvoorbeeld griezelig als mevrouw Van Schuyler, terwijl Angela Lansbury – zelf jarenlang speurneus in ‘Murder She Wrote’ absoluut hilarisch is als oversekste dronken lor. De latere Bondgirl Chiles is lekker kil als het slachtoffer en haar dood lijkt bijna onvermijdelijk, gezien haar gedrag tegen de mensen om haar heen. De chemie tussen Ustinov en Niven (als kolonel en hulpje van Poirot) is overigens duidelijk merkbaar, maar zij waren in werkelijkheid dan ook de beste vrienden.

‘Death on the Nile’ is een prima film voor een regenachtige zondagmiddag voor liefhebbers van Agatha Christie en ‘whodunnits’.

Hans Geurts