Deception (2008)

Regie: Marcel Langenegger | 108 minuten | drama, thriller, romantiek | Acteurs: Hugh Jackman, Ewan McGregor, Michelle Williams, Lisa Gay Hamilton, Maggie Q, Natasha Henstridge, Charlotte Rampling, Frank Girardeau, Dante Spinotti, Paz de la Huerta, Daisy Bates, Shannan Click, Jordan Testay, Rachael Taylor, Paul Sparks, Margaret Colin, Daniel Lugo

De Amerikaanse film ‘Deception’ is het debuut van voormalig reclamefilmer Marcel Langenegger. De onervaren regisseur wist drie vermaarde acteurs te strikken voor zijn debuut. Hugh Jackman kennen we van ‘The Fountain’ en ‘The Prestige’, Ewan McGregor van ‘Star Wars’, ‘Shallow Grave’ en ‘Big Fish’, en Michelle Williams van ‘The Station Agent’ en ‘Brokeback Mountain’. Het scenario werd geschreven door Marcel Bomback, die met eerder werk zowel succes (‘Live Free or Die Hard’) als mislukking (‘Godsend’) kende.

‘Deception’ is precies het soort film geworden dat je verwacht van een wisselvallig scenarist, een onervaren regisseur en een stel geweldige acteurs. Het scenario is daarbij de zwakste schakel. In het eerste half uur is het verhaal, geïnspireerd op het verzameld werk van Hitchcock, nog vol beloften. We worden geconfronteerd met de eenzaamheid van de grote stad, met anonieme seks, met een potentieel gevaarlijk netwerk van de maatschappelijke upper class. Helaas trekken na een half uur de nevels op en verandert een intrigerende en sfeervolle vertelling in een doorsneethriller. Met ridicule afloop.

Regisseur Langenegger gaat mee in deze neergang. Terwijl ‘Deception’ het eerste half uur smaakvol en eigenzinnig oogt, verliest de film zich steeds meer in thrillerclichés: de digitale secondewijzer die naar nul tikt, de ‘onverwachte’ explosie, de geopende lijkzak die een ‘verrassing’ bevat. Het zijn scènes die we al zo vaak hebben gezien dat het bijna parodieën worden.

Gelukkig maakt het acteren iets – maar niet alles – goed. Hugh Jackman speelt de charmante Wyatt Bose op routine, al legt hij de duistere kanten van zijn personage er soms iets te dik op. Michelle Williams overtuigt als een onalledaagse femme fatale, die het minder moet hebben van haar looks dan van haar kwetsbaar en eigenzinnig karakter. De grootste acteerprestatie komt op naam van Ewan McGregor, die met de jaren steeds meer nuance in zijn acteren weet te leggen. In ‘Deception’ zet hij de grijze kantoormuis Jonathan McQuarry zo overtuigend neer, dat het nauwelijks nog op acteren lijkt.

Dit alles maakt van ‘Deception’ een film die op een aantal niveaus best te genieten is, maar als geheel een wisselvallige indruk maakt. Je zondag moet wel heel regenachtig zijn om hiervoor thuis te blijven.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 11 september 2008