Dégustation maison (1978)

Regie: Sophie Tatischeff | 12 minuten | korte film, komedie | Acteurs: Dominique Lavanant, Dédé, Gilberte Géniat

Sophie Tatischeff, de dochter van Jacques Tati(scheff), had al enige tijd ervaring met monteren – onder meer in ‘Playtime’ en ‘Trafic’ – voordat zij haar eerste eigen film regisseerde, te weten de korte film ‘Dégustation maison’. Deze charmante korte film, die verschillende prijzen – waaronder  een Oscar – in de wacht wist te slepen, is op dezelfde plek opgenomen waar vader Jacques dertig jaar eerder zijn eerste langspeelfilm (en grote doorbraak) ‘Jour de fête’, maakte. Door die verwijzing en het rustieke karakter heeft de film om te beginnen een nostalgische sfeer, en het ongedwongen tempo en de gemoedelijke omgang in de banketbakkerszaak, maken van ‘Dégustation maison’ daarnaast een geslaagde en sympathieke film in eigen recht.

Sophie Tatischeff houdt er duidelijk van om, net als haar vader, gedragingen van (gewone) mensen te observeren en in beeld te brengen. In ‘Dégustation maison’ zijn dit de, opvallend genoeg uitsluitend mannelijke, klanten van een banketbakkerszaak, die hier de hele dag doorbrengen, en het ene taartje of koekje na het andere bestellen. De kijker komt er redelijk snel achter wat hiervoor de reden is en waarom de bezoekers zich gedragen alsof ze in een café zitten. “Neem je er ook eentje met ons?”, vraagt een klant aan de serveerster, doelend op de overheerlijke schuitjes. In de regel doet ze dit niet, maar “vooruit, voor de gezelligheid”. Hoewel de film zeker zo zijn eigen charme heeft, en het leuk is om even wat tijd met de lokale clientèle van de banketbakkerszaak door te brengen, leunt de film wel veel op zijn centrale concept. En wanneer de reden voor de populariteit van de gebakjes eenmaal onthuld wordt, kabbelt de film rustig voort naar het einde, zonder verdere verrassingen. Dit is niet per se een probleem, maar het is misschien goed te weten dat er geen verdere clou meer volgt.

Één van de laatste scènes, waarin een klant de zaak verlaat en door de politie wordt meegenomen omdat hij teveel aan het slingeren is op zijn fiets, terwijl hij glimlachend wordt nagekeken door de banketbakker, is een mooie afsluiting voor een film met een leuke centrale grap. ‘Dégustation maison’ is weliswaar geen film die barst van de intelligente vondsten of de kijker continu op het puntje van zijn stoel houdt, maar het is wel gewoon een fijne en onpretentieuze film met een aantrekkelijke toon en leuke observaties. Een film die duidelijk met liefde gemaakt is en, naast de invloeden van het werk van papa Jacques, ook echt een eigen gezicht heeft.

Bart Rietvink

‘Dégustation maison’ verschijnt dinsdag 25 februari 2014 op DVD en blu-ray (‘Jacques Tati – De complete collectie’).