Delgo (2008)

Regie: Marc F. Adler, Jason Maurer | 86 minuten | animatie, komedie, avontuur, romantiek, fantasie | Originele stemmencast: Freddie Prinze Jr., Chris Kattan, Jennifer Love Hewitt, Anne Bancroft, Val Kilmer, Malcolm McDowell, Michael Clarke Duncan, Louis Gossett Jr., Eric Idle, Burt Reynolds, Kelly Ripa, Sally Kellerman, Jed Rhein, Melissa Suzanne McBride, Jeffrey Winter, Armin Shimerman, Don Stallings, Brad Abrell, Tristan Rogers, Gustavo Rex, Nika Futterman, John Vernon, Susan Bennett, David Heyer, Mary Matilyn Mouser, Louis K. Adler, William R. Dean”

Er kan de makers van de animatiefilm ‘Delgo’ van alles verweten worden, maar niet dat het ze ontbreekt aan ambitie. Productiemaatschappij Fathom Studios ging zonder de ruggensteun van een of andere Hollywood insider aan de slag; voor een Amerikaanse animatiespeelfilm best bijzonder. Wat eveneens opmerkelijk aan het project is, is dat het bedrijf gedurende het productieproces al de deuren wagenwijd openzette voor het publiek. Door middel van dagelijkse updates op de officiële website werd de voortgang van de film aan geïnteresseerden kenbaar gemaakt: van ruwe schetsen tot aan scènes, waar nog aan gewerkt moest worden. Het is eens wat anders dan de geijkte persberichten met zorgvuldig uitgezocht beeldmateriaal!

Voor ‘Delgo’ de wijde wereld in gestuurd werd gingen er zes jaren voorbij; een lange periode, wat niet alleen zijn weerslag heeft gehad op het uiterlijk van de film (hoewel de CGI er goed uit ziet), maar vooral op de aantrekkelijkheid van de (dure) cast van de film: Freddie Prinze Jr. en Jennifer Love Hewitt waren toen ze op de loonlijst gezet werden voor het inspreken van de twee hoofdpersonages veel populairder dan toen de film uitkwam en die uitgaven had Fathom Studios zich dus beter kunnen besparen.

De film heeft ook nog de twijfelachtige eer om de laagste omzet-per-bioscoop te genereren gedurende het premièreweekend in de Verenigde Staten. In andere landen, waaronder Nederland, werd de film pas later op DVD uitgebracht. Erg sneu voor zulke ambitieuze filmmakers, zeker omdat de film ook nog eens bijzonder negatief beoordeeld werd door de Amerikaanse pers. En dat is eigenlijk niet terecht.

Toegegeven: het verhaal blinkt absoluut niet uit in originaliteit en mag zelfs cliché genoemd worden. Het gegeven van twee volkeren in oorlog met elkaar, waarbij een jongen van het ene volk en een meisje van het andere volk verliefd worden, is niet nieuw. Ook de wereld waarin het zich afspeelt doet denken aan het ‘Star Wars’ universum. Toch verveelt de film geen moment en worden alle plotlijntjes die uitgezet worden netjes afgewerkt. Daarnaast zijn alle registers opengetrokken voor de animatie, die er dan ook gelikt uit ziet. Natuurlijk zou het onredelijk zijn om deze te vergelijken met een Dreamworks of Pixarfilm, want dan leg je de lat wel erg hoog, maar voor een studio op dit niveau heeft men heel behoorlijk gepresteerd. Er worden tegenwoordig genoeg films en games uitgebracht die er slechter uitzien. De op zijn zachtst gezegd aparte flora en fauna van Jahmora biedt alleen al genoeg kijkplezier. Wat minder lol wordt veroorzaakt door de komisch bedoelde sidekick, die flauwe oneliners spuit en met zijn onhandigheid al snel irritatie opwekt.

Een probleem dat de mensen van Fathom Studios namelijk niet onderkend lijken te hebben is de doelgroepbepaling: ‘Delgo’ is een tikje te spannend en gewelddadig voor jonge kinderen (aan te raden is vanaf een jaar of acht, en dan niet alleen omdat de film Engels gesproken en Nederlands ondertiteld is), terwijl de humor juist wel op hen afgestemd is. Volwassen kijkers zullen de film voorspelbaar vinden, maar dat neemt niet weg dat ‘Delgo’ wel lekker wegkijkt en de volle speelduur weet te vermaken. Hopelijk zijn de mensen van Fathom Studios niet zo ontmoedigd door de ontvangst van hun debuut dat ze geen nieuwe poging gaan doen. Want als ze bij een volgend project in staat zijn een wat origineler scenario te verfilmen en weten ze dan het visuele aspect net zo goed te doen als bij deze, dan komt het helemaal goed met ze.

Monica Meijer