Deliver Us from Evil (2014)

Regie: Scott Derrickson | 118 minuten | misdaad, horror, thriller | Acteurs: Eric Bana, Édgar Ramírez, Olivia Munn, Chris Coy, Dorian Missick, Sean Harris, Joel McHale, Mike Houston, Lulu Wilson, Olivia Horton, Scott Johnsen, Daniel Sauli, Antoinette LaVecchia, Aidan Gemme, Jenna GaviganMet het etiket ‘gebaseerd op ware gebeurtenissen’ trek je een hoop volk naar de bios. ‘Deliver Us From Evil’ bedient zich ook van deze krachtige marketingslogan. Saillant detail is dat het hier om een bovennatuurlijke horrorfilm gaat…

In ‘Deliver Us from Evil’ draait het om politieman Ralph Sarchie (Eric Bana). Deze keiharde agent uit New York krijgt met een aantal bovennatuurlijke zaken te maken. Hij schakelt uiteindelijk de hulp in van een onconventionele priester (Edgar Ramirez) die gespecialiseerd is in de rituelen van het exorcisme. Sarchie bestaat echt en is inmiddels gepensioneerd. Hij is geen agent meer, maar werkt als demonenexpert. Deze film is blijkbaar op zijn leven gebaseerd. De gebeurtenissen uit de film zijn geïnspireerd op zaken van de politieman.

Regisseur Scott Derrickson is gespecialiseerd in horrorfilms. Zo blikte hij in 2012 het spannende ‘Sinister’ in. Die film was verontrustend en bij vlagen zeer beklemmend. ‘Deliver Us from Evil’ is helaas minder overtuigend en dat ligt vooral aan de verhaalstructuur. De film komt niet over als een geheel en lijkt uit losse scènes te bestaan. Daarnaast is het hoofdpersonage niet erg sterk uitgewerkt. De scènes waarin hij bij zijn gezin is, komen geforceerd over. Bana is een goed acteur, maar kan niet uit de voeten met deze rol. Zo worstelt hij met zijn New Yorkse accent (het ene moment is het er wel en het andere moment niet).

Als Ramirez erbij komt, leeft de film op. De dynamiek tussen Bana en Ramirez is sterk. Derrickson toont bij vlagen zijn kunnen. Zo zijn de passages waarin Sarchie op zoek gaat naar een mysterieuze schilder (een erg creepy rol van Sean Harris), die van dubieuze zaken wordt verdacht, erg spannend. De sfeer is naargeestig en onheilspellend. Ook is de make-up enorm overtuigend. Een langgerekte exorcisme blijft spannend dankzij de grime die er zeer realistisch uitziet. Visueel gezien is er niets mis met deze film. Het soms slepende tempo en de oninteressante passages waarin het gezinsleven van de hoofdpersoon centraal staan, doen afbreuk aan de film. Aardige middenmoter.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 18 september 2014
DVD- en blu-ray-release: 23 januari 2015