Democrats (2014)

Regie: Camilla Nielsson | 100 minuten | documentaire

De republiek Zimbabwe is, vooral op politiek gebied, een bijzonder turbulente aangelegenheid. Het is dan ook waanzinnig bijzonder dat de film ‘Democrats’ gemaakt is. Binnen een dergelijk onrustig klimaat een dusdanig – naar het schijnt – onverbloemde blik in de politieke keuken is fantastisch. Filmmaakster Camilla Nielson levert hiermee een puike prestatie af. Of de heersende macht hier ook zo opgewekt over is valt te betwijfelen.

Al meer dan dertig jaar is alleenheerser Robert Mugabe aan de macht in Zimbabwe. Na een verkiezingsstrijd in 2008, die wederom is ‘gewonnen’ door voormalig opstandeling Mugabe, ontstaat er oproer in het land. Een bloederige periode leidt tot het plan een nieuwe grondwet te schrijven. Twee afgevaardigden om dit plan te realiseren zijn Paul Mangwana (vertegenwoordiger van Mugabe’s Zanu-PF) en Douglas Mwonzora (representeert de oppositiepartij MDC). Samen gaan zij het land door om de bevolking vraagstukken voor te leggen die het fundament voor de nieuwe grondwet moeten vormen.

‘Democrats’ volgt beide mannen in het uitvoeren van deze machtige taak. De achterdocht, die logischerwijs tussen de heren ontstaat, is fantastisch in beeld gebracht. Het samenstellen van constitutie gaat uiterst moeizaam, het proces vervlochten met wanbeleid, lijkt dood te bloeden. Te meer omdat Zimbabwe en een rechtvaardige democratie een ingewikkeld verhaal is. De nieuwe grondwet – welke overigens gewoon wordt getikt in een banaal programma als word – lijkt uiteindelijk toch verwerkelijkt te worden. Maar in hoeverre gaat deze een rol spelen in een land als Zimbabwe?

Het is jammer dat ‘Democrats’ soms te vluchtig langs essentiële momenten binnen het proces van Mangwana en Mwonzora gaat. Hierdoor mist de kijker duiding met betrekking tot sommige gebeurtenissen. Desondanks is het een zeer bijzondere film. Groot compliment voor de makers dat deze film gemaakt kon worden.

Robin Zwaan