Demolition (2015)

Regie: Jean-Marc Vallée | 100 minuten | komedie, drama | Acteurs: Jake Gyllenhaal, Naomi Watts, Chris Cooper, Judah Lewis, C.J. Wilson, Polly Draper, Malachy Cleary, Debra Monk, Heather Lind, Wass Stevens, Blaire Brooks, Ben Cole, Brendan Dooling, James Colby, Alfredo Narciso, Madison Arnold, Gregory Haney

Rouw is een van de meest heftige menselijke emoties, zeker wanneer het het plotselinge overlijden van een geliefde betreft. In de komische drama ‘Demolition’ van regisseur Jean-Marc Vallée, bekend van ‘Dallas Buyers Club’ en ‘Wild’, wordt de uiting hiervan onder de loep genomen vanuit het oogpunt van investeringsbankier Davis (Jake Gyllenhaal). Net als in Vallées eerdere films zal het er dus niet erg luchtig aan toe gaan. Ook nu heeft Vallée, naast Gyllenhaal, met Naomi Watts en Chris Cooper een stel vaardige acteurs bijeengebracht.

Na het dodelijke auto-ongeluk van zijn vriendin, waar hij zelf heelhuids vanaf komt, weet Davis het even niet meer. Daar komt nog bovenop dat schoonvader Phil (Chris Cooper), tevens zijn baas, de druk blijft opvoeren om alles maar weer zo snel mogelijk naar het oude te krijgen.

De rouw van Davis uit zich op een bijzondere manier; een uiterst persoonlijke klachtenbrief naar een snoepautomatenbedrijf wordt opgepikt door klantenservice-medewerker Karen (Naomi Watts) die hierdoor een onderhoudende correspondentie met Davis aangaat. Na hun ongebruikelijke ontmoeting wordt het steeds duidelijker voor Davis; zijn oude leven moet worden afgebroken voordat hij met een nieuwe kan beginnen.

Eigenaardig is het eerste woord wat naar boven schiet wat betreft het omschrijven van ‘Demolition’. Absurdistische situaties, zoals het testen van kogelvrije vesten op kinderen, worden vaak afgewisseld door momenten van grootse oprechtheid. De tragische openingsgebeurtenis heeft bij Davis, wederom een mooie acteerprestatie van Jake Gyllenhaal, een mentale resetknop ingedrukt. Zijn emoties lijken hem te hebben verlaten en hij ervaart een nieuw soort vrijheid die zich op alle mogelijke fronten uit.

In eerdere films van regisseur Vallée stonden ook al heftige emotionele reizen centraal, maar in tegenstelling tot deze eerdere uitjes van Vallée lijkt ‘Demolition’ nooit echt te kunnen aarden. De sneltreinvaart van het voortvarende begin wordt niet vastgehouden. De eerder genoemde absurdistische situaties zijn zowel een sterk als een zwak punt; het zorgt wel voor memorabele momenten, maar tegelijkertijd levert het een gebrek aan intensiteit op. Het zware centrale onderwerp komt hierdoor te luchtig over. Daarnaast zorgt het gebruik van de nodige clichés ervoor dat, net als Davis zelf, ‘Demolition’ richting het eind langzaam begint te ontrafelen.

De ietwat ongemakkelijke zit wordt gecompenseerd door de sterke optredens van alle aanwezige acteurs. Zij zorgen ervoor dat ‘Demolition’ nog wel het kijken waard is.  Eerdere existentiële uitjes van Vallée wisten vaak de juiste emotionele snaar te raken, maar helaas slaat ‘Demolition’ net iets te vaak de plank mis.

Scott van der Winden

Waardering: 3

Bioscooprelease: 14 april 2016
DVD-release: 9 augustus 2016