Demoted (2011)

Regie: J.B. Rogers | 90 minuten | komedie | Acteurs: Michael Vartan, David Cross, Sean Astin, Celia Weston, Sara Foster, Ron White, Constance Zimmer, Patrick St. Esprit, Cleo King, Jill Bartlett, Cathy Shim, Jay Johnston, George Back, Robert Klein, Billy West, Arcadiy Golubovich, Theo Williamson, Ruth Crawford, Jim Ochs, Greg Trzaskoma, Rich Marentette, Jennifer Soop, Kerry Birmingham

Wat gebeurt er als de twee lompe mannen van de verkoopafdeling ineens het werk van secretaresses moeten doen? Of misschien moeten we bij het begin beginnen: Wat gebeurt er als het pispaaltje van het kantoor ineens de baas van iedereen wordt? Juist, dan zorgt hij voor wraak op de grootste pestkoppen. De twee beste verkopers van de afdeling en toevallig beste vrienden worden ‘demoted’; het tegenovergestelde van gepromoveerd. De stoere mannen zijn nu dus ineens secretaresses en moeten samenwerken met het vrouwvolk dat ze al die tijd zo slecht hebben behandeld. Nu leren ze eigenlijk hoe zwaar het werk van het secretariaat is, en ze bakken er uiteraard helemaal niets van.

De twee maatjes, Mike (Sean Astin ) en Rodney (Michael Vartan), zijn ineens de ‘coffeebitches’ en moeten grappen en pesterijen verduren die de andere secretaresses ook te verduren krijgen. Ze laten dit natuurlijk niet zomaar over hun kant gaan en nemen het op voor zichzelf en de vrouwen. De mannen hebben echter ook nog hun persoonlijke problemen, Rodney heeft een vervelende schoonvader en durft zijn verloofde niet te vertellen van zijn “degradatie”. Mike woont nog bij zijn ouders.

Regisseur James B. Rogers is vooral bekend van zijn medewerking aan de filmserie van ‘American Pie’, en heeft de tweede daarvan geregisseerd. ‘Demoted’ kent tamelijk grappige momenten, minder flauw dan in eerder genoemde films, maar wordt nooit echt hilarisch. De karakters krijgen weinig diepte, van de verloofde krijgt de kijker zelfs zo weinig informatie dat het moeilijk is mee te leven in de relatieproblemen.

Hoewel ‘Demoted’ zeker wel vermakelijk is, is het verhaal erg clichématig. Niet alleen de opbouw is weinig origineel – de mannen wordt een lesje geleerd in nederigheid en gedragen zich voortaan als engeltjes – ook de rolverdeling is behoorlijk stereotype. De mannen tegen de vrouwen, de populaire jongens nemen het voor de zielige vrouwen op tegen de gefrustreerde nerd, waarbij ze zelf ook een stukje vrouwelijker worden. Dit mag de pret niet drukken, want het is nog best een grappige film met leuke rollen voor Sean Astin (speelde onder meer hobbit Sam uit ‘The Lord of the Rings’) en Michael Vartan (minder bekend, maar te zien in onder andere tv-serie “Alias”).  Het duo werkt goed samen en komt erg overtuigend over als puberale maar lieve mannen met een klein hartje.

Mirte Brethouwer

Waardering: 2.5

DVD-release: 15 november 2012