Den Helder (2008)

Regie: Jorien van Nes | 37 minuten | drama, korte film | Acteurs: Robert de Hoog, Ward Weemhoff, Teun Kuilboer, Markoesa Hamer, Guido Pollemans, Damien Hope, Gamze Tazin, Ellis van Maarseveen, Luc Theeboom    

In de korte film ‘Den Helder’ leren we twee broers kennen, Maarten ( Robert de Hoog) en Emiel (Ward Weemhoff). Beide jongens staan op het punt een nieuw hoofdstuk in hun leven te beginnen. De oudere broer, Emiel, komt vrij uit de gevangenis, waar hij een jaar heeft gezeten voor het in elkaar slaan van een man in een kroeg. Het was niet zijn eerste overtreding en gezien zijn houding en uitstraling naar familie en vrienden hoeft het wachten op het moment dat Emiel weer in de fout gaat niet lang te duren.

Op de dag dat Emiels verblijf in de gevangenis eindigt, is het gezin – beide jongens wonen nog thuis bij hun ouders – ook bezig met Maartens aanstaande vertrek naar Libanon: voor de marine zal hij de dag erop vertrekken voor een periode van zes maanden. Haat en nijd is het niet tussen de twee broers, maar het scenario maakt stukje bij beetje duidelijk dat de twee niet op een lijn zitten. Wanneer Emiel voorstelt te gaan zuipen die avond, houdt Maarten de boot af, hij heeft al plannen gemaakt met een vriend van hem. Emiels handtastelijkheden ten opzichte van zijn jongere broer ontstijgen al gauw het niveau van broederlijk gejen en gesar en de sympathie van de kijker ligt daarom vrijwel direct bij Maarten. Toch blijkt Emiel ook een zachtere kant te hebben, wat invoelbaar gemaakt wordt door zijn reactie wanneer hij een kind ziet zitten op een mechanisch hobbelpaard voor een winkel. Vol goede bedoelingen stopt hij een muntje in het apparaat, maar moederlief zoekt er – ook heel begrijpelijk – iets anders achter en sleurt haar dochter van het speelgoedbeest. De gevoelens van Emiel worden al gauw verklaard.

Maarten blijkt ook in een emotionele achtbaan te zitten, wat slechts indirect met zijn op handen zijnde missie te maken heeft. Het is al heel snel duidelijk waar de jongen mee kampt, en hoewel dat de voorspelbaarheid van het verloop van de film groter maakt,weet ‘Den Helder’ van begin tot eind te boeien. Grootste pluspunt is het ijzersterke acteerwerk van vooral Robert de Hoog, die in ‘Skin’ reeds liet zien een bekwaam acteur te zijn. Ward Weemhoff, die zijn uiterlijk voor deze rol meeheeft, geeft zijn schermbroer echter prima weerwerk.

‘Den Helder’ is een van de films in de derde editie van One Night Stand, het gezamenlijke project waarbij de NPS, VARA en VPRO, het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, het Nederlands Fonds voor de Film en het CoBO-fonds jonge regisseurs en scenarioschrijvers de kans bieden om ervaring op te doen en hun talenten aan het grote publiek te tonen. Voor Maartje Pompe van Meerdervoort (scenario) en Jorien van Nes (regie) is deze missie in ieder geval meer dan geslaagd.

Monica Meijer