Department 36 – 36 Quai des Orfèvres (2004)

Regie: Olivier Marchal | 110 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Daniel Auteuil, Gérard Depardieu, André Dussollier, Roschdy Zem, Valerie Golino, Daniel Duval, Francis Renaud, Catherine Marchal, Guy Lecluyse, Alain Figlarz, Vincent Moscato, Anne Consigny, Stéphane Metzger, Solène Biasch, Aurore Auteuil

‘Department 36′ (’36 Quai des Orfèvres’) is een heel behoorlijke film. De titel verwijst naar het adres van het hoofdbureau van politie in Parijs. Het verhaal is gebaseerd op de carrière van Dominique Loiseau, ex-lid van de Brigade de Recherche et d’Intervention in de jaren 80, die meeschreef aan het script. Regisseur Marchal heeft zelf ook bij de politie gewerkt voor hij acteur/regisseur werd, dus met de geloofwaardigheid zit het wel goed.

De film begint als een keiharde en overtuigende actie-thriller. Het geweld en het geluidsniveau van de ratelende machinegeweren zijn indrukwekkend. Langzaam krijgt de strijd tussen beide politiemannen die, zoals het script suggereert, al eerder een aanvaring hebben gehad, meer kleur.

Hun controverse geeft de film diepte, maar vergis je niet: ‘Department 36’ is een echte mannenfilm en Marchal is blijkbaar ook een echte mannenfilmregisseur. Alle actiescènes zijn pico bello, maar als het gaat om de relaties die de hoofdpersonen hebben met hun vrouw of kinderen, schiet de film enigszins uit de bocht en wordt het gauw gezocht of sentimenteel. Een ander zwak punt is dat ‘Department 36’ gebaseerd is op een echt verhaal en dat brengt met zich mee dat de film soms inzakt. Er is als in elk “waar gebeurd verhaal” geen keiharde spanningsboog van het begin tot het einde. Af en toe denk je dus: “vervelend voor die man”, maar zit je niet echt op het puntje van je stoel.

Toch is de film de moeite waard. Meer dan een miljoen Fransen gingen u al voor. Daniel Auteuil wordt terecht beschouwd als een topacteur, alhoewel hij in deze film een beetje vlak is. Depardieu is zeer overtuigend en weet alleen al door de manier waarop hij eet zijn karakter neer te zetten. Aan het eind van de film zit nog een goed voorbereide verrassing, alhoewel niet iedereen die meteen zal begrijpen.

In het begin kan het onderscheid tussen de verschillende politiediensten verwarrend werken, vooral omdat dit in de ondertiteling naar Belgische politiediensten wordt vertaald, die wij in Nederland niet kennen, maar echt storend is dat niet.

Eigenlijk zou je het Marchal gunnen, dat hij nu eens echt een keiharde actiefilm met een eenvoudig verhaal zonder al teveel zijlijnen zou mogen verfilmen , want dat kan hij waarschijnlijk erg goed. Zo zijn de boeven in deze film echt heel eng. Daar is Vinnie Jones een kostschooljongetje bij. Ze zijn blijkbaar ook niet gecast op hun acteertalent (ze hebben ook nauwelijks tekst), maar op hun uitstraling en het werkt.

Kortom: niet 100% geslaagde, maar wel interessante en voor het overgrote deel spannende en boeiende film.

Hugo Visser

Waardering: 3

Bioscooprelease: 14 juli 2005