Dernière séance (2011)

Regie: Laurent Achard | 81 minuten | drama | Acteurs: Pascal Cervo, Charlotte Van Kemmel, Karole Rocher, Austin Morel, Brigitte Sy, Mireille Roussel, Corinne Lamborot, Noël Simsolo, Francine Blasquez, Nicolas Pignon, Charlotte Romuald, Pierre Sénélas, Anne Prost-Cossio, Viviane Koupogbe

Regisseur Laurent Achard heeft zichtbaar moeite gedaan zijn thriller ‘Dernière séance’ anders te maken dan de concurrenten in het genre. Dit lukt echter maar deels. De 81 minuten die de film lang is, is net even te kort voor het punt dat Achard wil maken, hoewel lang genoeg voor talloze cinematografische trucjes en de acteerprestatie van Pascal Cervo als de filmprojectionist Sylvain die zich heeft ontpopt als seriemoordenaar.

Het is al vanaf de eerste minuten duidelijk dat Sylvain zijn moorden misschien willekeurig lijkt te plegen, maar dat er een groter waarom schuilgaat achter zijn daden. Via flashbacks wordt er gedurende het verhaal een hoop geschiedenis duidelijk, maar echt genoeg om alle touwtjes aan elkaar te knopen is dat niet. Wel is ‘Dernière séance’ een spannende film – vanwege Pascal Cervo’s intens nare karakteristieke blik – en het gegeven dat de bioscoop waar hij werkt en zijn bizarre collectie aan afgesneden menselijke oren bewaart, nog maar enkele dagen open blijft.

De keuze om de gehele film rond Pascal Cervo’s seriemoordenaar te laten draaien is overduidelijk de juiste geweest. Het kost weinig moeite mee te gaan en angstig toe te kijken wanneer hij zijn nieuwe slachtoffers uitkiest. Zonder gebruik te maken van schrikeffecten schetst Achard zo een angstaanjagende man, die door niemand lijkt te kunnen worden gestopt. Voor de cinefielen zijn er dan nog mooie camerabewegingen en goed gebruik van reflecterend glas in deuren, waardoor de spanning langdurig op kan lopen, en er ook voor het oog nog wat te genieten is.

Het is uiteindelijk slechts de tijd die ‘Dernière séance’ parten gaat spelen, wanneer het verhaal nog sluitend gemaakt dient te worden en er simpelweg te weinig minuten zijn om dit op een manier te doen die de film verdient. Zo komt de film toch te kort en hadden veel van de minuten die regisseur Achard heeft gebruikt om zich te distantiëren van de zwakkere broeders in het thrillergenre misschien toch beter kunnen worden besteed aan een fijne voltooiing van het verhaal. Nu steekt ‘Dernière séance’ alsnog te weinig boven zijn concurrentie uit.

Luuk Imhann