Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame – Di Renjie zhi tongtian diguo (2010)

Regie: Hark Tsui | 124 minuten | actie, misdaad, thriller | Acteurs: Tony Leung Ka Fai, Chao Deng, Carina Lau, Bingbing Li, Andy Lau, Jean-Michel Casanova

De ervaren regisseur Hark Tsui (‘Once Upon a Time in China’, ‘Seven Swords’) wil met ‘Detective Dee’ een klassiek Oosters spektakelstuk neerzetten. Dat hierin bekende acteurs meespelen, is natuurlijk een pré en zo zien we zowel gelouterde acteurs als Andy Lau (‘Infernal Affairs’, ‘House of Flying Daggers’), Tony Leung Ka Fai (‘Zhou Yu’s Train’) en Carina Lau (‘2046’) als de zeer populaire Li Bingbing (‘The Forbidden Kingdom’. Met deze acteurs en Hark Tsui aan het roer belooft ‘Detective Dee’ een waar genot te worden.

Wu (Carina Lau), China’s enige vrouwelijke leider, staat op het punt om daadwerkelijk gekroond te worden tot Keizerin van het machtige rijk. Wanneer enkele hooggeplaatste en trouwe onderdanen op een bizarre manier om het leven komen, hun lichaam staat opeens letterlijk in vuur en vlam, wordt Detective Dee (Andy Lau) teruggeroepen uit ballingschap en ingeschakeld om deze moorden te onderzoeken. Hierbij krijgt hij hulp van de vertrouwenspersoon van de Keizerin Jing’er (Li Bingbing) en Pei Donglei (Chao Deng).

‘Detective Dee’ is in feite een Oosterse Sherlock Holmes, een mysterie dat opgelost moet worden en dat wordt omgeven door de nodige magie, gevechten en bizarre gebeurtenissen die zich afspelen in het oude China. Het heerlijke van de film is dat het dusdanig over the top is dat het op vele momenten humoristisch is. In een dergelijke avonturenfilm is humor van groot belang, omdat het verhaal toch al niet op een al te serieuze manier wordt gebracht. De choreografie van de gevechten zit prima in elkaar (met dank aan Sammo Hung) en ook de manier waarop het in beeld wordt gebracht is dik en orde.

Heb je het over spektakelwerk, dan weten de Chinezen daar wel raad mee en zetten ook in ‘Detective Dee’ keer op keer prachtige decors neer. Ook de kostuums zijn schitterend. De film dan ook een lust voor het oog. De eerder genoemde ervaren acteurs als Lau en Ka Fai houden zich, zoals verwacht, uitstekend staande en geven alleen al door hun uitstraling de film meer cachet. Over uitstraling gesproken: Li Bingbing zet een leuke dubbelrol neer. Enigszins opvallend is de uitstekende acteerprestatie van Chao Deng ‘Assembly’ die met zijn peroxide gebleekte haren in eerste instantie erg irritant overkomt maar zich de rol geheel eigen heeft gemaakt.

Erg vernieuwend is het allemaal niet, we worden de laatste jaren toch al overspoeld door Aziatische spektakelstukken, maar door een leuk en fris verhaal, zeer degelijk acteerwerk en een goede zelfspot weet ‘Detective Dee’ de gehele speelduur te vermaken.

Meinte van Egmond

‘Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame’ verschijnt donderdag 28 juni 2012 op DVD en blu-ray.