Detective Knight: Redemption (2022)

Recensie Detective Knight: Redemption CinemagazineRegie: Edward Drake | 97 minuten | actie, thriller | Acteurs: Bruce Willis, Lochlyn Munro, Paul Johansson, Cody Kearsley, John Cassini, Beau Mirchoff, Corey Large, Hunter Daily, Alice Comer, Jerry Yu

‘Detective Knight: Redemption’ is deel 2 uit de trilogie over de door Bruce Willis gespeelde detective. Zoals de meeste filmliefhebbers weten, gaat het met de gezondheid van het icoon van talloze actiefilms uit de jaren 80, 90 en 00 niet goed. Desondanks heeft hij in de jaren voor hij definitief met pensioen ging nog een groot aantal films gedraaid. Helaas zijn die niet van een dusdanige kwaliteit dat het feit dat zijn naam alleen al op de filmposter prijkt een aanbeveling betekent. ‘Detective Knight: Redemption’ is ook zeker geen hoogvlieger, maar wie niet al te veel eisen aan een avondje vermakelijke actie stelt, zal zich best amuseren met deze film van Edward Drake.

Terwijl ‘Detective Knight: Rogue’ zich afspeelt tijdens Halloween, is ‘Detective Knight: Redemption’ ondergedompeld in de kerstsfeer. James Knight zit in de gevangenis, in afwachting van de rechtszaak die tegen hem gespannen is omdat hij in de vorige zaak buiten zijn boekje is gegaan. Niet geheel toevallig zitten ook Casey Rhodes en Mercer (de criminelen uit deel 1) in diezelfde gevangenis.

Een groep gewapende Kerstmannen (met bebloede kerstmannenmaskers) overvalt een bank. De leider van de bende blijkt een graag geziene gast in de gevangenis. Deze Ricky Conlan is een voormalig gevangene die zich tot predikant heeft opgewerkt. Omdat hij op goede voet staat met de gevangenisdirecteur, geeft die laatste hem op een avond in blind vertrouwen toegang tot de gevangenis, maar dat moet hij met de dood bekopen. Conlan laat alle gevangenen vrij. Ook de celdeur van Knight gaat open, maar die weigert met de meute mee te lopen. Rhodes en Mercer laten zich wel meevoeren, maar blijven sceptisch.

NYPD-baas Anna Shea, die zo fel tegen Knights bemoeienis met haar zaak was in deel 1, ziet zich nu genoodzaakt Knights hulp in te roepen omdat ze niet weet hoe ze de bende kerstmannen moet stoppen: geen inwoner van New York durft meer naar een bank en dat is natuurlijk funest zo voor de feestdagen.

Waar ‘Detective Knight: Redemption’ in faalt is een goede motivatie te brengen voor de slechterik van het verhaal. Afgezien van wat gezwam over een revolutie te willen starten, omdat “het systeem niet eerlijk” is, blijft een goede achtergrond of stevige basis afwezig bij Ricky Conlan. Het scheelt dat het personage gespeeld wordt door de charismatische Paul Johansson. Ook Beau Mirchoff bewijst – net als in deel 1 – zijn screen presence te verdienen en de rol van Lochlyn Munro, die de schietpartij dus overleefd blijkt te hebben – is een stuk groter (wat ook prima is).

Ondanks de plotgaten en het feit dat je aan deze film ziet dat het budget niet erg hoog was, kijkt deze actiefilm nog best makkelijk weg. Je krijgt niet veel Bruce voor je geld en je kunt erover twisten wat zijn bijdrage daadwerkelijk toevoegt aan ‘Redemption’, maar de rol van stoïcijnse, eigenwijze detective is wel op zijn lijf geschreven. En heel soms zien we nog iets van de bekende glinstering in zijn ogen.

Monica Meijer

Waardering: 2

DVD- en blu-ray-release: 31 oktober 2023
DVD- en blu-ray-release: 28 november 2023 (Detective Knight Trilogy boxset)