Detention (2011)

Regie: Joseph Kahn | 89 minuten | komedie, horror | Acteurs: Josh Hutcherson, Dane Cook, Spencer Locke, Shanley Caswell, Brooke Haven, Will Wallace, Parker Bagley, Lindsey Morgan, James Black, Aaron Perilo, Richard Brake, Walter Perez, Carrie Wiita, Jesse Heiman, Jessica Lee, Marque Richardson, Kate Kelton, Alison Woods, Jan Anderson, Aaron David Johnson, Erica Shaffer, Tiffany Boone, Yves Bright

Hoewel de titel en de synopsis doen vermoeden dat we hier te maken hebben met een vrij conventionele slasherfilm, is dit zeker niet het geval. ‘Detention’ is namelijk een vlot geregisseerde, wat warrige film die inhoudelijk en visueel letterlijk alle kanten op stuitert. Wat begint als een humoristisch ogende griezelprent over een verminkte, deels gemaskerde seriemoordenaar met een voorliefde voor het afslachten van tieners, draait uit op een lawaaierig rariteitenkabinet over onder meer tijdreizen (met een opgezette beer als tijdmachine), een footballster die half mens en half buitenaardse vlieg is (klinkt net zo vreemd als het er in de praktijk uitziet) en typische jongerensores. Verwacht geen lang uitgesponnen en ambachtelijk vervaardigde scènes met enige contemplatieve waarde, want die heeft ‘Detention’ niet. Regisseur Joseph Kahn komt namelijk uit de wereld van de videoclip, wat al snel duidelijk wordt als je naar de montage kijkt. Beelden en grappen volgen elkaar in hoog tempo op, terwijl de kijker voortdurend wordt gebombardeerd met hapklare brokjes oppervlakkige informatie.

Menig recensent zal deze cinematografische stuiterbal vermoedelijk prijzen als een fraai stukje jongerencultuur anno 2011 of een originele film die gebaande paden durft te verlaten. Dat zou echter een veel te genereuze verfraaiing van de realiteit zijn. In werkelijkheid is ‘Detention’ vooral een film die visie ontbeert en grotendeels drijft op clichés die van oudsher terugkomen in vrijwel elke film waarin Amerikaanse middelbare scholieren de hoofdrol spelen. Het muurbloempje, de enigszins dellerige hot chick, de technologisch uitstekend onderlegde nerd en de klassieke sportheld, ze komen ook allemaal voor in dit moeilijk te categoriseren broddelwerkje. Hoewel ‘Detention’ best wel een paar aardige grappen en knipogen richting genreklassiekers als ‘Saw’ en ‘Scream’ bevat, worden die over het algemeen in een te hoog tempo op de kijker afgevuurd. Bovendien staan tegenover de enkele geslaagde grappen ook veel kwinkslagen die maar matig kunnen bekoren en hun doel grotendeels voorbij schieten. Voor de horrorfans zal ‘Detention’ bovendien een extra zware zit worden, want de film is ongeveer net zo duister als een zonovergoten voorjaarsdag. De voor het verhaal verder volledig overbodige Cinderhella rijgt wel een paar scholieren aan het mes en is verantwoordelijk voor een paar gemutileerde mensenlichamen, maar daarmee houdt het ook wel zo’n beetje op. Qua absurditeit schiet Kahn bovendien geregeld net een beetje te ver door, waardoor een potentieel interessante, alternatieve aanpak leidt tot een film die niet veel meer is dan een matig gemixte cocktail van grotendeels op zichzelf staande, matig uitgewerkte creatieve hersenspinsels.

Hoewel het niet uitgesloten is dat ‘Detention’ dankzij zijn vreemdheid en warsheid in de toekomst de status van cultfilm krijgt, is het toch een prent die in veel opzichten de plank misslaat. De kruisbestuiving tussen horror, komedie en tienerdrama komt maar matig uit de verf, terwijl de film zowel inhoudelijk als stilistisch een typisch product is van de door de Twitter – en smartphonegeneratie omarmde popcultuur: gelikt, bij vlagen onderhoudend en dwars, maar zo vluchtig als spiritus.

Frank Heinen

‘Detention’ verschijnt woensdag 8 augustus 2012 op DVD.