Deux (2019)

Recensie Deux CinemagazineRegie: Filippo Meneghetti | 95 minuten | komedie, drama | Acteurs: Barbara Sukowa, Martine Chevallier, Léa Drucker, Jérôme Varanfrain, Muriel Bénazéraf, Augustin Reynes, Hervé Sogne, Stéphane Robles, Eugénie Anselin, Véronique Fauconnet, Aude-Laurence Clermont Biver, Denis Jousselin, Alice Lagarde, Paloma Dumaine, Sasha Roy Bellina, Gilles Soeder, Gilles Buonomo, Jean-Baptiste Durand

Wie de eerste beelden van ‘Deux’ tot zich neemt weet het gelijk: een ouder koppel – twee vrouwen, zijn verliefd. Niets opmerkelijks; het Franse ‘Deux’ lijkt zich langzaam te ontvouwen als traditioneel romantisch familiedrama, waarin we vast mandjes met zonnebloemen en verse groenten voorbij zien komen. We weten dan nog niet dat het gaat om twee alleenstaande buren, die voor de buitenwereld verbergen dat ze lesbisch zijn.

Je hebt het voor met de twee zeventigers, en gunt hen het beste. De heimelijkheid van de liefde maakt het spannend voor de kijker, al is dat nog niet genoeg voor deze. Nina (Sukowa) en Madeleine (Chevallier) ontmoeten elkaar op latere leeftijd, de eerste een Berlijnse reisleidster gevestigd in Frankrijk, de tweede een alleenstaande met uitwonende kinderen, waaronder een wantrouwige dochter die een oogje in het zeil houdt (Drucker). Als buren vinden zij elkaar.

What’s next? Spoiler alert: Madeleine krijgt een beroerte, nog voordat de coming out kan plaatsvinden. Als buurvrouw is Nina niet de eerst aangewezene om aan haar bed te zitten: tragisch. Zo moeilijk kan het toch niet zijn als de liefde sterk is? Toch wel. Vooropgesteld: twee grandes dames van het acteren doen goed werk; zij weten wat van hun verwacht wordt en bieden dat ook. In de bijrollen is dat niet altijd zo, wat het zicht troebleert op een geloofwaardige voortgang.

De rol van Drucker is niet dragend genoeg, en dan is er ook nog een thuiszorgmedewerker die een obstakel vormt; duidelijk is dat Meneghetti wil laten zien dat vrouwen elkaar beconcurreren in relaties. Wat overheerst is het gevoel in vroeger tijden te verkeren: als iets of iemand in 2020 moet begrijpen wat de dames voor elkaar voelen, is het toch wel de jongere generatie. En dat laatste blijft, ondanks een respectvolle benadering van het onderwerp ouderdom en liefde, achterwege.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 24 september 2020