Deux jours, une nuit (2014)

Regie: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne | 95 minuten | drama | Acteurs: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Pili Groyne, Simon Caudry, Catherine Salée, Batiste Sornin, Alain Eloy, Myriem Akeddiou, Fabienne Sciascia, Timur Magomedgadzhiev, Hicham Slaoui, Philippe Jeusette, Yohan Zimmer, Christelle Cornil, Laurent Caron, Franck Laisné, Serge Koto, Morgan Marinne, Gianni La Rocca, Ben Hamidou, Olivier Gourmet, Carl Jadot

Een film hoeft geen groots of ingewikkeld plot te hebben om indruk te maken. Dit wordt op zeer overtuigende wijze herbevestigd in het nieuwe sociaal realistische drama van de Belgische broers Jean-Pierre en Luc Dardenne, ‘Deux jours, une nuit’. Met perfect uitgekiende dialogen en verbluffend acteerwerk trekt de film je van begin tot einde mee in een verhaal dat iedereen zou kunnen gebeuren, maar juist dit alledaagse maakt ‘Deux jours, une nuit’ zo bijzonder.

De volgende keuze wordt aan de werknemers van het bedrijf Solwal voorgelegd: óf je  behoudt je collega Sandra (Marion Cotillard) óf je kan een bonus van duizend euro tegemoet zien. De eerstvolgende maandagochtend moet de afweging gemaakt worden en ligt het lot van Sandra in handen van de bedrijfsdemocratie. De net van een depressie herstelde Sandra, gaat bij haar collega’s langs, om hen ervan te overtuigen de stemming op maandagochtend in haar voordeel te laten verlopen.

De keuze tussen het geld of het helpen van je medemens is een bekend dilemma. Maar in ‘Deux jours, une nuit’ worden de confrontaties die dit vraagstuk met zich meebrengen op een unieke manier weergegeven. De intieme scènes staan bol van de emotionele lading en lijken elk moment te kunnen knappen. Samen met een sublieme opbouw zorgt de tocht langs de collega’s voor een spanning die menig thriller niet rijk is.

Het is Marion Cotillard die met haar waanzinnige spel de film voor een groot gedeelte draagt. De getroffen Sandra wordt op zo een overtuigende en ontroerende wijze voorgeschoteld dat compassie met haar situatie onvermijdelijk is. De samenwerking tussen Cotillard en de Dardenne broeders is een onvervalst schot in de roos, vooral als je bedenkt dat de Belgische broers normaal niet met dergelijk vooraanstaande acteurs of actrices werken.

Twee dagen en één nacht neemt Sandra de tijd om haar collega’s ervan te overtuigen op haar aanblijven te stemmen. De emoties die los komen worden met een fijnzinnige hand geleid langs de verschillende collega’s, juist in de subtiele opbouw schuilen de handen van de ervaren regisseurs. ‘Deux jours, une nuit’ is namelijk een zeer fijn portret dat de dynamiek van emoties in het alledaagse op fascinerende wijze weergeeft.

Robin Zwaan

Waardering: 5

Bioscooprelease: 19 juni 2014