Devoured (2012)

Regie: Greg Olliver | 89 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Marta Milans, Kara Jackson, Bruno Gunn, Tyler Hollinger, Luis Harris, Sal Rendino, David Conley, Jim O’Hare, Richard Alleman, Eric Lommel, Dixon Guttierez, Rennel Turner, Jaime Carrillo, Annie Lee Moffett, Amy Landon

‘Devoured’ draait om Lourdes, een jonge immigrante die nachtdiensten draait als schoonmaakster in een oud restaurant in New York. Haar doel is duidelijk: genoeg geld verdienen om de operatie van haar ernstig zieke zoontje in Mexico te kunnen bekostigen. Net als de toestand van de jongen verder verslechtert, krijgt Lourdes te maken met angstaanjagende krachten die zich openbaren in groezelige visioenen en waanbeelden. Zijn ze echt of gaat het om de voortbrengselen van een getormenteerde psyche?

In tegenstelling tot wat de dvd-hoes en titel doen vermoeden, is ‘Devoured’ geen grafisch schokkende horrorfilm over bovennatuurlijke monstruositeiten waarin het bloed continu rijkelijk vloeit. Het is veeleer een prent die een bedachtzaam tempo volgt en uitgebreid de tijd neemt voor zaken als karakteruitdieping en spanningsopbouw. We volgen vooral de dagelijkse routine van hoofdprotagonist Lourdes, voor het overgrote deel een zwaar en weinig benijdenswaardig bestaan. Niet alleen zijn de nachtdiensten die Lourdes draait om genoeg geld te verdienen voor de operatie van haar zieke zoontje afstompend, matig betaald en eenzaam, ze wordt ook nog eens als voetveeg gebruikt door haar bazin en de promiscue chef-kok van het restaurantje. Tot overmaat van ramp zijn er ook nog de nodige mannelijke klanten die seksuele toenadering tot haar zoeken. Het misogyne en deprimerende universum waarin Lourdes zich bevindt, wordt verder geaccentueerd door de sombere beelden van duistere steegjes, aftandse stadspanden en de onheilspellende kelder van het vervallen ogende restaurant. Er zijn ook wel lichtpuntjes zoals de aardige voorbijganger Frankie, maar die zijn doorgaans vluchtig en schaars.

Omdat ‘Devoured’ vooral opgebouwd is rond één personage, valt het niveau van de film grotendeels samen met de prestaties van de hoofdrolspeelster. En die zijn dik in orde. De in Spanje geboren Marta Milans zet een sterke en aimabele persoonlijkheid neer die met haar innerlijke kracht en afwisselend rauwe en gecontroleerde emoties zowel bewondering, sympathie als empathie oproept. ‘Devoured’ speelt graag en vaak ook goed met de soms dunne scheidslijn tussen werkelijkheid en waanzin. Zijn de sinistere geesten die gaandeweg de film hun opwachting maken echt of slechts creaties van het getroebleerde brein van Lourdes? Tussen de regels door wordt namelijk soms impliciet gezinspeeld op de levendige fantasie van de latina. De makers leggen meer de nadruk op psychologische dan viscerale gruwelen, waarbij de cruciale vraag is of Lourdes haar verstand behoudt onder de stortvloed van ellende en huiveringwekkende momenten die over haar wordt uitgestort. Het sluitstuk van de film gaat wel gepaard met serieus bloedvergieten en laat zien hoe de vork precies in de steel zit. Het einde is, ook door enkele kleine aanwijzingen die onderweg langskomen, niet heel verrassend, maar wel bevredigend en feitelijk gruwelijker dan veel paranormale anomalieën.

Door het trage verteltempo en de haarfijne spanningsopbouw is ‘Devoured’ niet voor iedereen de gedroomde kijktip. Veel connaisseurs van het genre zullen deze psychologische horrorfilm daarentegen herkennen als een bescheiden juweeltje dat op menig moment duidelijk boven de grauwe middenmoot in filmland uitrijst.

Frank Heinen

‘Devoured’ verschijnt woensdag 10 augustus 2016 op DVD en is vanaf maandag 27 juni 2016 beschikbaar op VOD.