Deze zomer is van mij (2016)

Regie: Marinka de Jongh | 30 minuten | documentaire

In de in het kader van Teledoc Campus gemaakte korte documentaire ‘Deze zomer is van mij’ beleven we de vakantieperikelen van jongvolwassenen Joep, Anouska en Ciska. Ze zijn samen met een groep leeftijdsgenoten en begeleiders in het Spaanse Blanes en voor ieder van hen is het de eerste vakantie zonder ouders. De jongeren hebben gemeen dat ze erg beschermd zijn opgegroeid, ze hebben een licht verstandelijke beperking. Vakantie vieren zonder ouderlijk gezag is dus een grote stap. Filmmaakster Marinka de Jongh laat zien hoe de jongeren deze nieuw verworven vrijheid ervaren. Weten ze er mee om te gaan of gaan ze hun eigen grenzen over?

‘Deze zomer is van mij’ is een grappige, vertederende en meeslepende documentaire. Je leeft onmiddellijk mee met de jongens en meisjes, al vanaf de voorbereidingen voor de reis; moeder van Joep: “Je hebt echt wel meer t-shirts nodig voor tien dagen hoor” en Anouska’s blik en lichaamshouding als ze hoort dat er aan de telefoon afgesproken wordt dat ze “alleen handjes mag vasthouden en zoenen als ze verliefd wordt”. Ciska vult samen met haar moeder het formulier in. “Ik mág wel alcohol, maar ik vind het niet lekker.” Joep daarentegen is wel nieuwsgierig en probeert op de eerste avond al uit hoe snel hij dronken wordt. Van een pilsje merkt hij nog niet veel en dus besluit hij een shotje te nemen. En nog een. Dat valt niet goed en Joep leert zo zijn eigen grens te stellen. Op die momenten wordt de documentaire enigszins tragikomisch, maar altijd blijft de toon respectvol.

Aan de zonovergoten Costa Brava leren de vakantievierders elkaar en zichzelf beter kennen. Joep wil wel verkering en vindt Anouska wel erg leuk. Maar zij houdt nog een beetje de boot af. Ze besluiten eerst vrienden te worden. En Ciska gaat voor het eerst uit, naar een club. “Wat ga je doen dan?” vraagt één van de begeleiders, “lekker gek doen?” Maar Ciska kijkt liever de kat uit de boom. Toch is ze heel verguld als ze van iemand een roos krijgt en het wordt in geuren en kleuren aan het thuisfront verteld.

Marinka de Jongh maakte met ‘Deze zomer is van mij’ als fly on the wall een boeiende en vaak pijnlijk eerlijke documentaire. Als de vakantie ten einde is en er teruggekeken wordt door de reizigers, komt het afscheid ook bij de kijker binnen. Mooi gefilmd.

Monica Meijer

‘Deze zomer is van mij’ wordt zondag 31 januari 2016 om 23.40 uur uitgezonden op NPO 3.