Diana (2013)

Regie: Oliver Hirschbiegel | 113 minuten | biografie, drama, romantiek | Acteurs: Naomi Watts, Naveen Andrews, Douglas Hodge, Geraldine James, Charles Edwards, Daniel Pirrie, Cas Anvar, Juliet Stevenson, Jonathan Kerrigan, Laurence Belcher, Harry Holland, Leeanda Reddy, Art Malik, Michael Hadley, Rose O’Loughlin

Midden jaren 90, op de hoogtepunt van haar roem, was Diana, Princess of Wales de meest beroemde vrouw op aarde. Vooral in Groot-Brittannië kon je geen krant openslaan zonder dat haar meest recente escapades uit de doeken werden gedaan. Deze faam is haar uiteindelijk ook fataal geworden gezien haar tragische dood. Op de vlucht voor paparazzi vond zij haar einde in een Parijse tunnel in 1997.

Het is enigszins verrassend dat het zolang heeft geduurd voordat er een biografie over haar werd verfilmd. De biografie die als rode draad word gebruikt is “Diana: Her Last Love” van auteur Kate Snell. De focus wordt hier gelegd op haar vermeend langdurige romance met Dr. Hasnat Khan. Aan, de van origine Engelse, Naomi Watts is de eer toebedeeld om “The People‘s Princess” te vertolken. Oliver Hirschbiegel (bekend van ‘Der Untergang’) tekent voor de regie.

Na een mislukt huwelijk met kroonprins Charles woont Diana (Naomi Watts) eenzaam in Kensington Palace. Tijdens een bezoek aan een lokaal ziekenhuis ontmoet ze de charmante Pakistaanse hartchirurg Dr. Hasnat Khan (Naveen Andrews).

Na een aantal afspraakjes blijkt de liefde te zijn opgebloeid maar Hasnat heeft moeite met de beroemdheid van Diana. Na onderling overleg wordt er besloten om te proberen hun romance geheim te houden. Dit gaat lange tijd goed totdat de bom barst. Nu zal blijken of hun liefde wel zo sterk is als dat ze beiden denken.

Waar Oliver Hirschbiegel met ‘Der Untergang’ de beklemmende laatste uren van Hitler nog zeer meeslepend weergaf is dit met zijn visie op de laatste twee jaar van Diana het tegenovergestelde. ‘Diana’ voelt vaak saai aan door het langzaam voortkabbelende verhaal. De liefde tussen de twee hoofdpersonen is niet zo overtuigend als het zou moeten zijn en wordt op soms onbedoeld lachwekkende wijze vertolkt. Diana komt onnodig simpel over terwijl haar echte persoon ook juist voor “the thinking man” aantrekkelijk was. Ook het ontbreken van grote hoofdpersonen in haar leven (denk aan Prins Charles) is een gemiste kans.

De grootste slachtoffers hier zijn de twee hoofdrolspelers; Naomi Watts en Naveen Andrews. Beiden hebben eerder al bewezen wel aardig te kunnen acteren maar worden hier erg in de steek gelaten door een onwaardig script en de soms tergende dialogen. Het optreden van Watts is dapper te noemen. Ze roeit met de riemen die ze heeft en brengt het er nog best aardig van af. Naveen Andrews heeft bewezen met zijn rol in de serie “Lost” dat hij tot meer in staat is.

Wellicht was het slimmer geweest om een ander hoofdstuk van het leven van Diana te verfilmen. Zwak bronmateriaal en matige dialogen zorgen voor tekortkomingen in ‘Diana’ die alleen de grootste romantici en fanatieke royalty-lovers zullen wegwuiven. Mocht je per se de neiging hebben om een prinsessenfilm te zien, zet dan ‘Sneeuwwitje’ op, krijg je tenminste ook nog een happy end!

Scott van der Winden

Waardering: 2

Bioscooprelease: 14 november 2013
DVD-release: 17 maart 2014