Did You Hear about the Morgans? (2009)

Regie: Marc Lawrence | 103 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Sarah Jessica Parker, Hugh Grant, Sam Elliott, Mary Steenburgen, Elisabeth Moss, Michael Kelly, Seth Gilliam, Kim Shaw, Peter Conboy, Mario D’Leon, David Call, Chad Brummett, Vincenzo Amato, Henry Herman, Beth Fowler, Hristo Hristov, Rob Yang, Steven Boyer, Jesse Liebman, Gracie Lawrence, Robert Feeley, Elwood L. Hoyt, Chad DeGroot

Lang, lang geleden leek het al tot een samenwerking te komen tussen Sarah Jessica Parker en Hugh Grant. Beiden deden namelijk auditie voor ‘Four Weddings and a Funeral’ (1994). Grant kreeg zoals bekend de hoofdrol en beleefde zijn grote doorbraak; Parker daarentegen moest de rol aan Andie MacDowell laten. En gelukkig maar! Deze film bewijst namelijk dat Grant en Parker absoluut geen goed duo vormen…

In ‘Did You Hear About the Morgans?’ hebben de New Yorkers Paul en Meryl Morgan (Hugh Grant en Sarah Jessica Parker) allebei een succesvol eigen bedrijf. Hij als advocaat en zij als makelaar in onroerend goed. Wat minder succesvol is, is hun huwelijk. Een scheiding ligt in het verschiet, ze wonen al apart en een afspraak maken om met elkaar te praten is bijna onmogelijk. Hun agenda’s worden namelijk beheerd door hun persoonlijke assistenten en die hebben geen boodschap aan ‘privésores’. Zaken gaan voor! Toch lukt het Paul om Meryl tot een etentje te verleiden, wat de zaak overigens geenszins verandert.

Na afloop moet Meryl gelijk naar een klant toe en Paul besluit mee te lopen. Deze klant wordt echter voor hun ogen vermoord en de dader (Michael Kelly) heeft gezien dat Paul en Meryl hiervan getuige zijn! Omdat Meryl vlak daarna maar net weet te ontkomen aan deze huurmoordenaar besluit de politie dat ze allebei deel moeten nemen aan het getuigenbeschermingsprogramma: op het vliegtuig naar een dan nog onbekende bestemming en voor onbepaalde tijd. Zonder telefoon, zonder laptop en zonder toestemming om contact te zoeken met ‘thuis’. Ze komen uiteindelijk terecht op het platteland bij Clay (Sam Elliott) en Emma Wheeler (Mary Steenburgen). Plattelandsmensen die goed voor hen zorgen, maar een heel ander leven leiden dan de stadse Paul en Meryl. Maar het ergste is; Paul en Meryl zijn (weer) volkomen op elkaar aangewezen!

Bij de liefhebbers van romantische komedies roept deze film hoge verwachtingen op. Hugh Grant is misschien wel gemaakt voor het genre, het uitgangspunt van de film is even vergezocht als grappig en het plaatsen van stadse carrièremensen in een plattelandsomgeving levert meestal leuke taferelen op. Daarbij kan regisseur Marc Lawrence bogen op de nodige ervaring gezien zijn aandeel in succesvolle films als ‘Miss Congeniality’ (2000) en ‘Two Weeks Notice’ (2002).

Niets is echter minder waar. ‘Did You Hear About the Morgans?’ is werkelijk een draak van een film geworden! In de eerste plaats is het een verhaal van niets. Niet goed doordacht, niet goed uitgewerkt en zodra de hoofdpersonen in Wyoming aankomen is alle originaliteit er van af. Vanaf dat moment lijkt het eerder een slap aftreksel van ‘Sweet Home Alabama’ (2002). De huurmoordenaar die achter de Morgans aan zit is van het niveau inbrekers uit de ‘Home Alone’ franchise en zorgt op geen enkele manier voor spanning. Ronduit lachwekkend. Infantiel is misschien wel een beter woord. Grappig is het zelden.

De trucs en mimiek van Hugh Grant gaan al snel irriteren; dat kennen we nu wel van hem. Het is te makkelijk, te voorspelbaar. Qua timing zit hij in elk geval nog aan de goede kant van de streep – dat mag ook wel van hem verlangd worden – en dat kan zeker niet gezegd worden van Sarah Jessica Parker. Zij is vooral heel druk bezig met zichzelf, zonder ook maar enig idee te hebben dat ze meespeelt in een romantische komedie. Ze is slechts één keer grappig en je begrijpt als kijker op geen enkel moment wat Paul in haar ziet. Andersom overigens ook niet…

Zelden hebben we zo’n mislukt liefdesduo op het witte doek moeten aanschouwen. De enige personages die nog een beetje ‘echt’ lijken in deze film zijn Clay en Emma en dat is absoluut de verdienste van Sam Elliott en Mary Steenburgen. Aan het script hadden ze immers niet veel.

‘DYHATM?’ is een kinderachtig, slecht verhaal vol met clichés en acteurs die of ongeschikt zijn (Parker) of totaal niet weten waar ze het hier zoeken moeten (Grant). Het mag duidelijk zijn dat je je als kijker dan niet langer dan twintig minuten zult vermaken. “Did You Hear About the Morgans?” Zo niet, dan heb je zeker niets gemist!

Brian Ligtvoet

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 21 januari 2010