Die Another Day (2002)

Regie: Lee Tamahori | 133 minuten | actie, thriller, avontuur | Acteurs: Pierce Brosnan, Halle Berry, Toby Stephens, Rosamund Pike, Rick Yune, Judi Dench, John Cleese, Michael Madsen, Will Yun Lee, Kenneth Tsang, Emilio Echerría, Mikhail Gorevoy, Lawrence Makoare, Colin Salmon, Samantha Bond, Ho Yi, Rachel Grant, Simón Andreu, Mark Dymond, Madonna

James Bond zit al veertien maanden onder barre omstandigheden gevangen in Noord-Korea als hij door een gevangenenruil vrijkomt. Hij weet hoe de regels zijn ten aanzien van geheim agenten in gevangenschap, maar toch is hij verbitterd over de kille thuiskomst. Hij is dan ook vastbesloten te achterhalen wie hem heeft verraden. Getipt door een geheim agent in Hong Kong komt hij in Cuba terecht waar hij zijn eerste aanknopingspunt vindt in de kliniek voor gentherapie van dr. Alvarez. Daar loopt hij ook weer Jinx (Halle Berry) tegen het lijf met wie hij de nacht daarvoor heeft doorgebracht. Als een Venus was ze uit het water gerezen in een bikini die geïnspireerd is op die van Ursula Andress uit ‘Dr. No’. Bied daar maar eens weerstand aan. Ook zij blijkt daar voor zaken te zijn.

Het spoor leidt naar Londen waar de schatrijke Gustav Graves (Toby Stephens) uit het niets society lieveling is geworden en zelfs geridderd wordt. Zijn persoon is met mysteries omgeven. Slechts bekend is dat zijn fortuin is gebaseerd op diamanten uit IJsland en dat hij nooit slaapt. Als Bond hem opzoekt in zijn club gaan ze een potje schermen. Dit loopt zo uit de hand dat beiden bloedend gescheiden moeten worden door Graves’ assistente Miranda Frost (Rosamund Pike) en de club na afloop opgeknapt kan worden. Maar als gentlemen geven ze elkaar een hand en sluiten zogenaamd vrede.

‘Die Another Day’ is een harde aflevering uit de James Bond reeks. Het openingsfilmpje is natuurlijk weer van een oogstrelende schoonheid, maar eindigt niet zoals andere keren met een ontsnapping waar je eventueel nog om kunt lachen. Bond wordt niet alleen gevangengenomen, maar tijdens zijn gevangenschap zelfs gemarteld. Deze voor een Bond film realistische beelden blijf je ook zien tijdens de filmscore en titelrol. Dit gevoel van hardheid en kilte wordt versterkt door de vormgeving die schitterend consequent is volgehouden: diamanten, water, spiegels, ijsvlaktes, een ijspaleis en zelfs de naam van Graves’ assistente. De tegenhanger hiervan is het vuur dat in verschillende verschijningsvormen optreedt. Alles draagt bij aan de grimmige sfeer.

Gelukkig is er ook wat ruimte voor humor en vertier. Als Bond na zijn ontsnapping druipend van het water uit de haven gekleed in een ziekenhuispyjama en met een enorme baard en lange haren bij de balie van de Yacht Club Hong Kong staat, krijgt hij van de onverstoorbare manager zijn gebruikelijke kamer aangeboden. In de traditie van gadgets is de onzichtbare auto die ‘Q’ voor Bond ontworpen heeft een van de meest spectaculaire ooit. Ook de andere technische snufjes zijn weer de moeite waard en de decors zijn onovertroffen. De chemie tussen Brosnan en Halle Berry is bijzonder geslaagd: ze vormen in alle opzichten een team. Een indrukwekkende aflevering.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 9 januari 2003