Die Hard 4.0 – Live Free or Die Hard (2007)

Regie: Len Wiseman | 127 minuten | actie, thriller, avontuur | Acteurs: Bruce Willis, Timothy Olyphant, Maggie Q, Justin Long, Jeffrey Wright, Mary Elizabeth Winstead, Kevin Smith, Tim Russ, Jonathan Sadowski, Yancey Arias, Cyril Raffaelli, Allen Maldonado, Jack van Landingham, Yorgo Constantine, Chris O’Brocki, Chris Palermo

NYPD rechercheur John McClane (Bruce Willis) wacht zijn dochter Lucy (Mary Elizabeth Winstead) op bij haar huis om met haar te praten, maar zij wil niets van hem weten. Ze heeft zo genoeg van haar vader dat ze liever de achternaam van haar moeder gebruikt dan zich McClane te noemen. Iets soortgelijks had haar moeder ook al in ‘Die Hard’ (1988) gedaan tijdens een huwelijkscrisis. Teleurgesteld stapt McClane in zijn dienstauto om naar huis te rijden, maar hoewel het drie uur ’s nachts is, krijgt hij een oproep om een ‘voormalig’ hacker van Camden, New Jersey naar Washington D.C. te vervoeren. Een eenvoudige klus voor een ervaren rechercheur.

De klus is natuurlijk allesbehalve eenvoudig. Iemand wil computer beveiligingsexpert Matt Farrell (Justin Long) ten koste van alles dood hebben en schuwt daarbij geen enkel geweld. Matt dacht net als een paar collega hackers deel te nemen aan een wedstrijd voor computerexperts, maar heeft daarmee onwillekeurig een internationale terroristische bende geholpen. De andere hackers zijn allemaal vermoord. Matt blijkt de laatst levende te zijn die van op de zogenaamde wedstrijd op de hoogte is en vormt dus een hinderpaal. Tijdens hun autorit richting Washington D.C. ontstaat er door computerstoringen in het hele land een verkeerschaos op de weg, het burgerluchtverkeer is stil komen te liggen en de spoorwegen zijn lamgelegd. Als ook de financiële wereld door een soortgelijke computerstoring wordt ontwricht, herkent Matt hierin ‘Fire sale’, een onder hackers berucht driestappenplan om het hele land digitaal plat te gooien en zo een chaos zonder weerga te kweken. De laatste stap is het stopzetten van de toevoer van water, gas en elektriciteit.

Alsof die totale chaos nog niet voldoende is, moeten McClane en Matt een tegenstander bevechten die overal lijkt te zijn en alles lijkt te weten. Ja leuk die oude, maar still sexy Bruce Willis weer te zien schitteren als actieheld. Net als in de eerdere ‘Die Hard’ films eindigt hij ook in ‘Die Hard 4.0’ weer gehavend en bebloed na de nodige valpartijen, onwaarschijnlijke stunts en andere perikelen. En als een echte held heeft hij altijd reserve ammunitie bij de hand, ook al heeft hij geen plek meer op zijn lijf of in zijn kleding waar hij die kan verbergen. Concurrentie wat betreft de geestige oneliners waar hij patent op heeft, krijgt hij van filmdochter Mary Elizabeth Winstead die de droge grappen net zo vanzelfsprekend uit haar mond laat rollen als hij. Een heuse chip-off-the-block. Ook de rol van Maggie Q mag er zijn als de beeldschone, meedogenloze vechtmachine die ook nog eens superintelligent is.

De digitale tovenarij van hacker Matt Farrell in combinatie met het ouderwetse gooi- en smijtwerk van John McClane pakt erg goed uit. Bijzonder grappig is de compilatie van toespraken van verschillende Amerikaanse presidenten die zo gemonteerd zijn dat de terroristen hiermee hun boodschap op televisie kunnen verkondigen zonder zichzelf bloot te geven. Een moderne variant op de ouderwetse anonieme boodschap met letters geknipt uit kranten en tijdschriften. ‘Die Hard 4.0’ (‘Live Free or Die Hard’) is een goede aflevering uit de ‘Die Hard’ reeks die beslist smaakt naar meer. Veel spectaculaire actie, droge humor, geavanceerde high tech criminaliteit en dat alles fraai gefilmd in mooi gedempte tinten. Lekker spannend en leuk.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 28 juni 2007