Dirty Deeds (2005)

Regie: David Kendall | 90 minuten | komedie | Acteurs: Milo Ventimiglia, Lacey Chabert, Tom Amandes, Matthew Carey, Mark Derwin, Charles Durning, Michael Milhoan, Billy L. Sullivan, Zoe Saldana, Arielle Kebbel, Ray Santiago, Erin Torpey, Alex Solowitz, Danso Gordon, Wes Robinson, Keith Britton, Michael Sullivan, Dave Power, Fred Meyers, Jaymee Ong, Daniel Hilfer, Todd Zeile, Alison Allen

In ‘Dirty Deeds’ moet Zach om zijn vriend te redden van de pestpartijen van het footballteam in één nacht de legendarische ‘deeds’ uitvoeren. Deze opdrachten worden traditioneel in de nacht voor Homecoming uitgevoerd en zijn al heel lang niet meer door iemand volbracht. Zal het hem lukken om deze moeilijke opdrachten te voltooien, en daarbij het hart van het meisje op wie hij een oogje heeft te winnen?

‘Dirty Deeds’ is een highschoolkomedie die in hetzelfde hokje is te plaatsen als bijvoorbeeld ‘American Pie’, het genre films dat vooral bol staat van de sexgrappen. Daarnaast maakt de film gebruik van de klassieke stereotypes die we kennen van andere films in dit genre. De footballspelers zijn kuddedieren en niet bijster intelligent, de cheerleaders zijn oppervlakkig en houden van footballspelers en de nerds zijn slim. Hoofdrolspelers in deze films zijn Milo Ventimiglia (“Gilmore Girls” en “Heroes”) en Lacey Chabert (“Party of Five” en ‘Mean Girls’).

Het probleem van ‘Dirty Deeds’ is niet zozeer dat de grappen heel flauw zijn, dat maakt in dit genre niet zoveel uit. Wanneer je een highschoolkomedie uitzoekt, verwacht je geen doordenker, dus dat mag de pret niet drukken. Wat echter deze film vooral echt onder de maat maakt, is dat geen enkele grap origineel is. En daarbij zijn de grappen ook nog eens slechter uitgevoerd dan in de originele films. Daarbij is het verhaal zelfs voor een film in dit genre flinterdun en slaan de opdrachten echt nergens op.

Misschien dat liefhebbers van films als ‘Porky’s’ deze film nog weten te waarderen, maar het is te verwachten dat ook liefhebbers van dit genre films zullen moeten opmerken dat de grappen in deze film hen wel heel bekend voorkomen. ‘Dirty Deeds’ voegt niets toe aan het genre, maar wellicht dat dit fans van dit soort komedies niet kan deren. Voor mensen die ‘American Pie’ al een tikje te melig vonden, is deze film in ieder geval geen aanrader. Mensen die wel houden van poep- en pieshumor kunnen zich er waarschijnlijk wel mee vermaken.

Sylvia Bakker

‘Dirty Deeds’ verschijnt maandag 16 april 2012 op DVD.