Dirty Little Trick (2011)

Regie: Brian Skiba | 85 minuten | thriller, misdaad | Acteurs: Dean Cain, Christie Burson, Michael Madsen, Alexandria Ballesteros, Ceri Bethan, Nicola Victoria Buck, Jessica Duffy

‘Dirty Little Trick’ is een slechte dertien-in-een-dozijn actiefilm met bordkartonnen karakters, voorspelbare gebeurtenissen en een oninteressant verhaal. Tot overmaat van ramp heeft de film een onverwacht einde, dat erg uit de toon valt met de rest, maar niet op een goede manier. Meer een mislukte poging om toch nog op te vallen, al zal het de meeste kijkers dan allang niet meer interesseren hoe het met de personages afloopt.

De film is opgehangen aan een onwaarschijnlijk en dun plotje rond de ijskoude en berekenende Sarah (Christie Burson), die zich ook wel Britney noemt. Op zoek naar snel geld, palmt ze argeloze, maar louche mannen in, waarmee het meestal niet goed afloopt. Gelukkig kan ze een potentieel slachtoffer makkelijk uitpikken in een drukke bar, wanneer – in een scène die om te huilen zo amateuristisch is geschreven – maffialoopjongen Danny (Joe Jones) luidkeels aankondigt dat hij geld heeft uit dubieuze bronnen. Probleem is dat het geld in kwestie eigendom is van maffiabaas Vito (Michael Madsen). Sarah/Britneys plan is om Danny te verleiden om al het geld te stelen en met haar te vluchten. Ook bankmedewerker Peter (Dean Matthew Ronalds) wordt ingeschakeld, in een doorzichtig dubbelspel.

Met pogingen om op Tarantino-eske wijze met de chronologie te spelen (met de nadruk op pogingen), wordt Sarah bij het begin van de film geïntroduceerd als ze langs de kant staat de liften en Michael (Dean Cain) toevallig langs komt rijden, haar oppikt, meeneemt naar zijn huis en met haar het bed in duikt. Het zijn van die gebeurtenissen die alleen maar in films voorkomen. Het wordt erger als het idiote verhaal ook nog eens gepaard gaat met acteerwerk van Jones dat voor het schooltoneel van groep 8 nog afgekeurd zou worden en in Ronalds de meest ongeloofwaardige bankmedewerker aller tijden vindt.

Het is zonde voor Burson, die niet eens zo onverdienstelijk acteert en de langharige brunette Sarah als een volkomen ander personage neerzet als de met korte zwarte pruik en zware make-up getooide Britney, dat ze in zo’n derderangs productie is beland. Zij is het enige lichtpuntje in een verder echt slechte film.

‘Ooit was ik Superman op tv, nu moet ik hiermee mijn geld verdienen,’ dat is de gezichtsuitdrukking waarmee Dean Cain voortdurend in beeld verschijnt. En niet op een acute ‘waar is mijn carrière gebleven’ paniek, maar meer met een berusting die aan onverschilligheid grenst. Wat er ook gebeurt in zijn leven, of hij nu versierd wordt door een aantrekkelijke liftster of bedreigd wordt door een maffiabaas, dezelfde gezichtsuitdrukking blijft van toepassing voor Dean. Zijn personage Michael is een filmeditor, die zelf zeker nooit aan een film heeft gewerkt waarin een femme fatale opduikt. Argeloos valt hij in de ene valkuil in de andere, zonder daarbij letterlijk een spier te vertrekken. Zelfs als zijn zus wordt gegijzeld voor informatie, kan Cain het nauwelijks opbrengen om enige realistisch aandoende emotie in zijn vertolking te leggen, terwijl het om een spannende en intense scène zou moeten gaan.

Hetzelfde probleem dat Cain heeft, geldt ook voor Michael Madsen, maar die heeft zo’n beetje zijn hele carrière opgebouwd met één houding van “tough guy” met bijbehorend wenkbrauwfronsen. Dat wil niet zeggen dat Madsen niet kan acteren, integendeel. Het is alleen jammer dat hij in films als deze een schamele (en schaamteloze) kopie neerzet van zijn veel betere rollen.

Zo hobbelt ‘Dirty Little Trick’ van scène naar scène (die zeker niet uitblinken in briljante editing), zien we ook Danny en later Peter als kippen zonder kop vallen voor de charmes van Sarah/Britney – zozeer zelfs dat je gaat twijfelen aan hun verstandelijke vermogens – en komt er moeizaam een intrige op gang. Dan komt er in de laatste vijf minuten ineens een plotwending en ontknoping die je weliswaar hoogstwaarschijnlijk niet aan ziet komen, maar het niveau alleen nog maar verder naar beneden haalt. Vermijden dus, deze ‘Dirty Little Trick’.

Hans Geurts

‘Dirty Little Trick’ verschijnt donderdag 19 april 2012 op DVD.