Dirty Movie – National Lampoon’s Dirty Movie (2011)

Regie: Jerry Daigle, Christopher Meloni | 90 minuten | komedie | Acteurs: Emily Donahoe, Christopher Meloni, Diane Neal, Stylist B., Josh Frieser, Livia Scott, Robert Klein, Mario Cantone, Emanuel Yarbrough, David Coe, Lyndsey Anderson, Stephanie Gatschet, Sam Oz Stone, Natalie Harrah, Adam Ferrara, Travis Kauppila, Tom DiNardo, Kirk Gagnon, Boomer Tibbs, Leah Lapidus, Bill Rapp

De titel ‘Dirty Movie’ (zeker met het befaamde bijschrift ‘National Lampoon’s’) suggereert al dat we te maken hebben met een komisch bedoelde film van het lichtere soort. Hoewel, het is de vraag of je dit werkje wel een echte film in de klassieke zin van het woord kunt noemen. De opzet van de film is simpel: een nogal excentrieke producer van goedkope films heeft een grote droom, namelijk het maken van een rolprent die helemaal bestaat uit schunnige en politiek incorrecte moppen. De directeur van een dubieuze, derderangs filmstudio voelt wel iets voor dit idee. Met de hulp van een kunstzinnige regisseur en onervaren scenarist krijgt de producer (die ook zo omschreven wordt en nergens bij naam wordt genoemd) groen licht om zijn droom werkelijkheid te laten worden. Hoewel de film van meet af aan al behoorlijk smakeloos lijkt te worden, laten de makers gaandeweg het productieproces alle politieke correctheid vallen en hebben ze uiteindelijk nog maar een doel: de meeste foute moppen en grappen ooit op het witte doek brengen.

De gadget van het productieteam dat werkt aan de meest politieke incorrecte film aller tijden is eigenlijk het enige cement dat een verder willekeurig aandoende verzameling sketches en gefilmde moppen enigszins bij elkaar houdt. Nu hebben de heren van Monty Python in het verleden met films als ‘The Meaning of Life’ en ‘And Now for Something Completely Different’ wel laten zien dat zelfs losse sketches voor prima filmvermaak en hoogstaande komediekunst kunnen zorgen. Maar dan heb je wel intelligente grappen en uitstekende performers nodig. En laat het daar in ‘National Lampoon’s Dirty Movie’ nou net aan ontbreken. Een enkele grap treft wel doel of is best leuk gevonden, maar de humor heeft over het algemeen wel een zeer hoog poep- en plasgehalte en doet zo nu en dan behoorlijk infantiel en puberaal aan. Populaire mikpunten van spot zijn uiteraard de vermeend gierige Joden (‘What’s the difference between a Jew and a canoe? A canoe can tip.’) en (illegale) Mexicanen. Op een paar goede momenten na is ‘National Lampoon’s Dirty Movie’ dan ook een behoorlijk flauwe film die geregeld behoorlijk uit de bocht vliegt en zelden vermaakt. Ook de acteurs stralen weinig speelplezier uit en werken het geheel toch een beetje af als een routineklus die puur bedoeld is om snel en gemakkelijk wat geld in het laatje te brengen.

Voor de liefhebbers van films als ‘Date Movie’ of ‘Meet the Spartans’ zal ‘National Lampoon’s Dirty Movie’ zo nu en dan best genietbaar zijn. Maar kijkers die al weinig op hebben met deze films kunnen dit broddelwerkje beter overslaan en zich zo een verspilde avond besparen.

Frank Heinen

‘National Lampoon’s Dirty Movie’ verschijnt woensdag 17 april 2013 op DVD.